Quantcast
3ο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας – Κελέτσης: Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν δυναμικό κλάδο – Τα 4 ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε - enikonomia.gr
share

3ο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας – Κελέτσης: Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν δυναμικό κλάδο – Τα 4 ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε

δημοσιεύτηκε:

«Προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα: Μέτρα και ενέργειες για την υποστήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του κλάδου», ήταν ο τίτλος του πρώτου πάνελ στο Συμπόσιο με τίτλο: «Μετασχηματισμός και ανθεκτικότητα της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας προς μια κοινωνικά αποδεκτή και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Της Δήμητρας Πανανού

Παίρνοντας τον λόγο πρώτος ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, ανέφερε ότι «οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Έναν κλάδο που έχει μέλλον παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην παρούσα συγκυρία. «Η κοινή με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη αλιευτική πολιτική βάζει τους όρους για ανάπτυξη βιώσιμων δραστηριοτήτων ιχθυοκαλλιέργειας. Αναζητούμε την ισορροπία μιας αποδοτικής υδατοκαλλιέργειας που θα σέβεται το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή μας βάζει σε μια νέα πραγματικότητα, όπου και στην περίπτωση της αλιείας είχαμε επιπτώσεις. Επίσης, το ζήτημα της χρηματοδότησης και τέλος έχουμε να κάνουμε με την αμφισβήτηση από πλευράς κοινωνίας για τα θέματα της λειτουργίας και ποιότητας των προϊόντων. Είναι τέσσερα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Στη συνέχεια ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης, σχολίασε ότι ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας είναι από τους πιο εξελισσόμενους. «Σήμερα, έχουμε στη χώρα μας 1.100 εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας. Είναι αρκετά τα προβλήματα με πιο σημαντικό το χωροταξικό. Πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές τον οδικό χάρτη, πώς θα επενδύσουν και το ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο. Το 2019 είχαν προβλεφθεί 25 περιοχές. Σήμερα, οργανωμένες περιοχές είναι 5, διότι οι φάκελοι αργούν, εμπλέκεται και το υπουργείο Περιβάλλοντος και καθυστερούν πάρα πολύ οι αδειοδοτήσεις.

Από την πλευρά της η Χριστίνα Σταρακά, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφερόμενη και αυτή στα προβλήματα του κλάδου σχολίασε ότι «το πρώτο πρόβλημα είναι γραφειοκρατία και το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο είναι ο πληθωρισμός. Αυτή η ασύλληπτη γραφειοκρατία για το παραμικρό που τη βιώνει ο κάθε Έλληνας παραγωγός και επιχειρηματίας. Από το 2011, δώδεκα χρόνια μετά, βλέπουμε ότι προσδιορίσαμε τις περιοχές ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας, προβλέψαμε τις οργανωμένες περιοχές ανάπτυξης και παρ’ ‘όλα αυτά έχουν εγκριθεί μόνο οι 6. Αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα. Ο πληθωρισμός είναι πανευρωπαϊκός και εισαγόμενος όμως η Ελλάδα πρωτοστατεί στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής».

Ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Πρόεδρος Δ.Σ. Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναφερόμενος στο αποτύπωμα του κλάδου στην περιοχή είπε ότι «όλα αυτά τα χρόνια αναπτύχθηκαν τέσσερις στρατηγικές, όσον αφορά στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση, την οργάνωση των υπηρεσιών, το χωροταξικό και την επιλογή των καλύτερων ποιοτικά προϊόντων. Στο χέρι μας είναι να αναπτύξουμε κεντρικά μια καλύτερη στρατηγική και να αυξήσουμε τους τζίρους».

Ο πρόεδρος του ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλίας, τόνισε ότι «οι τρεις λέξεις «κλειδιά» είναι μετασχηματισμός, ανθεκτικότητα, βιωσιμότητα. Πρέπει να αξιολογήσουμε τη σημερινή κατάσταση του κλάδου και θέσουμε σχεδιασμούς. Πραγματικά από το 2021 έχουμε μια αύξηση τιμών σε όλες τις πτυχές του κλάδου. Η αύξηση του κόστους προσεγγίζει το 20%. Αυτό που βλέπουμε για το τέλος του 2023 είναι ένα πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις διότι δεν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα αυτής της κρίσης. Αποτέλεσμα είναι εταιρείας του κλάδου να έχουν περιέλθει σε οικονομική κρίση και να συναντάμε έντονα προβλήματα ρευστότητας. Η αναδιάρθρωση στην οποία είχε στηριχθεί το αφήγημα της ανάκαμψης του κλάδου το 2019 μετά από 4 χρόνια μπορούμε να πούμε ότι απέτυχε. Το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί απέναντι στον κλάδο με μη ισότιμες πρακτικές.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, τ. ΤΑΝΕΟ). Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, σχολιάζοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία για το επιχειρείν ανέφερε ότι «τα τελευταία 4- 5 χρόνια η Ελλάδα ανέπτυξε πάρα πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας όλων των κλάδων. Η πατρίδα μας βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική συγκυρία και πρόκληση καθώς για τα επόμενα 5-7 χρόνια έχει να διαχειριστεί συνολικούς ευρωπαϊκούς πόρους άνω των 80 δις. ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης, νέο ΕΣΠΑ και νέους πόρους από τα Ταμείο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Για να μπορούν να αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι χρειάζεται και η απαραίτητη ιδιωτική συμμετοχή. Άρα, η ΕΑΤΕ έχει σήμερα μια δύναμη πυρός 2,1 δις. ευρώ για να επενδύσει σε σχήματα. Μέχρι σήμερα έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο 21 σχημάτων».

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Δημήτρης Χριστούλιας, οικονομικός συντάκτης, της εφημερίδας «Realnews».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.