Quantcast
ΓΓΔΕ: Τελεσίγραφα σε οφειλέτες με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ στην εφορία - enikonomia.gr
share

ΓΓΔΕ: Τελεσίγραφα σε οφειλέτες με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ στην εφορία

δημοσιεύτηκε:

Χιλιάδες ηλεκτρονικές επιστολές ετοιμάζεται να στείλει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, σε όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στην εφορία. Όλοι όσοι αναμένεται να παραλάβουν αυτές τις επιστολές, συμπεριλαμβάνονται στη μαύρη λίστα, που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομικών, την οποία ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει, με στόχο να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα, από τα 20 δισ. πριν αρχίσουν οι σαρωτικές κατασχέσεις.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ανέρχεται σε 85 δισ. ευρώ, τα 12 εκ των οποίων δημιουργήθηκαν το 2015, εκ των οποίων εισπράξιμα, θεωρούνται λιγότερα από 20, καθώς τα υπόλοιπα ανήκουν σε πτωχυμένους, πεθαμένους, φυλακισμένους για απάτες και υπεξαίρεση και ανύπαρκτα ΑΦΜ.

Η απόφαση του Τρύφωνα Αλεξιάδη, η οποία ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ανοίγει το δρόμο συνεννόησης των αρμόδιων υπηρεσιών με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προτού ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων.

Το κυριότερο πρόβλημα αυτών των λιστών ήταν ότι, αφορούσαν κυρίως σε πεθαμένους, πτωχευμένες επιχειρήσεις και ανύπαρκτα ΑΦΜ.

Βάσει της νέας απόφασης, από τη λίστα εξαιρούνται οι οφειλές οι οποίες είναι ανεπίδεκτες είσπραξης, όπως και τα χρέη αποβιωσάντων. Εξαιρούνται, επιπλέον, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

Το όριο της βασικής απειλής παραμένει στις 150.000 ευρώ, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο/οντότητα, προστίθενται όμως, τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσει. Η δημοσιοποίηση της λίστας θα γίνει από την ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ και της ΓΓΠΣ και θα επικαιροποιείται ανά τρίμηνο. Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, όνομα πατρός και μητρός, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Στην περίπτωση ανήλικων οφειλετών θα αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου και του ονόματος, με την ένδειξη «ανήλικος». Τα στοιχεία της οφειλής θα είναι όλα, χωρίς όμως το ΑΦΜ.

Για τις επιχειρήσεις θα αναγράφονται: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.