Quantcast
500 εκατ. ευρώ εισέπραξαν τα ταμεία - enikonomia.gr
share

500 εκατ. ευρώ εισέπραξαν τα ταμεία

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Οφειλές άνω των 2 δισ. ευρώ προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία τέθηκαν στη νέα ρύθμιση χρεών που προβλέπει έως και 100 δόσεις αποπληρωμής. 

Ο αριθμός των οφειλετών που εντάσσεται στη ρύθμιση παρόλο που εμφανίζει κάμψη το τελευταίο διάστημα, έχει υπερβεί τις αρχικές εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ρυθμίστηκαν οφειλές συνολικού ύψους 785 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Κέντρο, εντός των πρώτων 50 ημερών από την εφαρμογή του νέου σχήματος, ο αριθμός των οφειλετών που έσπευσε να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα που παρέχει ο νέος νόμος στους οφειλέτες που προβαίνουν σε διακανονισμό οφειλών κατά τις διατάξεις του είναι μεγάλος.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 34.244 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 784.938.440,05 ευρώ.

Αναλυτικά, μέχρι και 30/12/2014 στη νέα ρύθμιση εντάχθηκαν 21.942 οφειλέτες του ΙΚΑ (μέσω του Κέντρου αλλά και των υποκαταστημάτων του  Ιδρύματος), οι οποίοι ρύθμισαν οφειλές ύψους 627,4 εκατ. ευρώ. 

Άλλοι 9.784 οφειλέτες του ΟΑΕΕ κατέθεσαν αίτηση για οφειλές ύψους 134,3 εκατ. ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν οι αιτήσεις και 2.472 αγροτών με χρέη 20,3 εκατ. ευρώ προς το ΟΓΑ. Μειωμένη παραμένει η συμμετοχή των αυτοαπασχολουμένων του ΕΤΑΑ, καθώς μόλις 46 κατέθεσαν αίτηση διακανονισμού χρεών ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα τα ταμεία και κυρίως ο ΟΑΕΕ μεταφέρει οφειλέτες του στο ΚΕΑΟ προκειμένου να “τρέξουν” οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων, εάν δεν υπάρξει διακανονισμός.

Είναι ενδεικτικό ότι, στο τέλος Νοεμβρίου είχαν μεταφερθεί επιπλέον οφειλές ύψους 1,8 δισ. ευρώ  από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που διαχειρίζεται το Κέντρο να ανέρχονται πλέον σε 13,5 δισ. ευρώ.

Ένας σημαντικός αριθμός οφειλετών, παραμένει στα ταμεία, κυρίως τον ΟΑΕΕ, καθώς οι οφειλές τους είναι κάτω των 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής  αιτήσεων για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση λήγει στις 31 Μαρτίου 2015 και οι υπεύθυνοι της φορολογικής διοίκησης αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων αναμένουν αύξηση του ενδιαφέροντος όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.