Quantcast
Die Welt: Αλλαγή τόνων από το Βερολίνο για την Ελλάδα - Πρόβλημα το ΔΝΤ για τη Μέρκελ - enikonomia.gr
share

Die Welt: Αλλαγή τόνων από το Βερολίνο για την Ελλάδα – Πρόβλημα το ΔΝΤ για τη Μέρκελ

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγή τόνων του Βερολίνου στο θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της χρηματοδότησης της χώρας από τον ESM διαπιστώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, που πρόσκειται στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Άγκελα Μέρκελ.

«Το προσφυγικό χάος μαλακώνει το Βερολίνο αναφορικά με την ελληνική κρίση», είναι ο τίτλος του άρθρου που αναφέρει, ότι ενώ επί μακρόν η Γερμανία δήλωνε ότι δεν εκβιάζεται, τώρα έχει αλλάξει τόνο.

Έως πρόσφατα, σημειώνει η εφημερίδα, Μέρκελ και Σόιμπλε ήταν της άποψης ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να εκπληρώνει τους όρους που έθετε η τρόικα – ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαικής Επιτροπής – προκειμένου να μπορεί να πάρει τις δόσεις του προγράμματος.

Τώρα, όμως, κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι δεν μπορεί να αφεθεί η Ελλάδα να πέσει λόγω της μαζικής εισόδου μεταναστών σε αυτή. Δεν μπορούμε, λένε συχνά οι ίδιοι κύκλοι, να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ένα κράτος που δεν μπορεί να λειτουργήσει (failed stat) – και όχι μόνο από οικονομικής πλευράς. «Αυτό δεν μπορούμε ως Ευρωπαίοι να το επιτρέψουμε», προσθέτουν.

«Κυρίως το ΔΝΤ αποτελεί πρόβλημα από την άποψη της καγκελαρίου και των Ελλήνων», σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, «διότι οι όροι που θέτει το ΔΝΤ έχουν διαμορφωθεί με τρόπο που κανείς θα μπορούσε να σκεφθεί ότι το Ταμείο τους χρησιμοποιεί μόνο ως δικαιολογία, για να φύγει τελικά από το πρόγραμμα».

«Οι συντάξεις (σύμφωνα με την άποψη του ΔΝΤ) πρέπει να μειωθούν τόσο πολύ, για να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων στον προυπολογισμό ύψους 4-5% του ΑΕΠ. Ήδη από πριν δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό δεκτό στη χώρα», διαπιστώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας:

«Στη σημερινή κατάσταση, όμως, όπου οι Έλληνες φοβούνται ότι θα γίνουν (η χώρα) των στρατόπεδων προσφύγων της Ευρώπης, τέτοια μέτρα θα αποσταθεροποιούσαν κάθε άλλη κυβέρνηση και όχι μόνο του Τσίπρα. Αυτό το ξέρουν και στο Βερολίνο».

Το σημαντικό ερώτημα είναι πώς θα ανταποκριθούν οι Γερμανοί στα προβλήματα των Ελλήνων, «που είναι δυνατή η ευελιξία και που τελειώνει η διάθεση για βοήθεια», σημειώνει η εφημερίδα.

«Έως τώρα, αυτό δεν έχει αποφασισθεί ή δεν έχει τουλάχιστον κοινοποιηθεί . Ευελιξία, όμως, υπάρχει σε τόσο μεγάλα μεταρρυθμιστικά προγράμματα, όπως στο τρίτο (ελληνικό) πρόγραμμα», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.