Quantcast
6 κλειδιά για τη στήριξη των εισοδημάτων - enikonomia.gr
share

6 κλειδιά για τη στήριξη των εισοδημάτων

δημοσιεύτηκε:

Ζεστό χρήμα ετοιμάζεται να διαθέσει εντός του Δεκεμβρίου η κυβέρνηση σε νέους, μισθωτούς, συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να στηρίξει τα εισοδήματα, που εξακολουθούν να πλήττονται από την ακρίβεια.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι ο μόνος τρόπος να στηριχθούν τα νοικοκυριά από το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων και γι’ αυτόν τον λόγο σπεύδουν μέσα στον επόμενο μήνα να υλοποιήσουν μια σειρά από μέτρα.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Eπίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτους πολίτες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι δικαιούχοι επιδόματος τέκνων και τα ΑμεΑ, που θα καταβληθεί με την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους, μόνιμες ενισχύσεις, όπως το youth pass, αλλά και έκτακτα επιδόματα, όπως το επίδομα θέρμανσης, θα καταβληθούν εντός του Δεκεμβρίου για να στηριχθεί το εισόδημα ενόψει της εορταστικής περιόδου.

– Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: Η έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί στις εξής ομάδες πολιτών:

-800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση του εν λόγω επιδόματος. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.

-1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1η/1/2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περί- που 3% από την 1η/1/2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1%.

-Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.

-210.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται κατά 8%. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει τον Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).

-225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

-Αύξηση στις συντάξεις: Οριακά κάτω από 3%, στο 2,95%, από 3,1% που υπολογιζόταν, αναμένεται να διαμορφωθεί η αύξηση των συντάξεων σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους για το 2024, καθώς προέκυψε αρνητική διαφορά της τάξης του 0,15% από τις αυξήσεις του 2023. Στην τελική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, η ανάπτυξη υπολογίστηκε στο 5,6% και ο πληθωρισμός στο 9,6%, με αποτέλεσμα το τελικό ποσοστό αύξησης για το 2023 να διαμορφωθεί σε 7,6% και η διαφορά μεταξύ αρχικής και τελικής αύξησης να είναι -0,15%. Για 1,8 εκατ. συνταξιούχους οι αυξήσεις θα φανούν στην τσέπη, με το μεικτό κέρδος, πριν από τις κρατήσεις και τον φόρο, να κυμαίνεται σε ετήσια βάση από 150 ευρώ για χαμηλές συντάξεις έως και 828 ευρώ για υψηλές, άνω των 2.300 ευρώ.

– Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Οι συνταξιούχοι που δεν θα δουν την αύξηση να περνά στην τσέπη τους θα πληρωθούν με εφάπαξ επίδομα 200, 150 και 100 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και με την προϋπόθεση ότι το υπόλοιπο της προσωπικής τους διαφοράς είναι πάνω από 10 ευρώ. Οι δικαιούχοι του επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι περίπου 742.772.

Ο e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταβάλει τα ποσά πριν από την αύξηση των συντάξεων του 2024 και συγκεκριμένα από τις 11 έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023. Οι 308.618 συνταξιούχοι θα
πάρουν 100 ευρώ, οι 258.993 150 ευρώ και οι 175.161 θα λάβουν επίδομα 200 ευρώ.

– Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων: Στη μισθοδοσία του Ιανουαρίου, που προπληρώνεται τον Δεκέμβριο, 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. Το μέσο ετήσιο όφελος που θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι φτάνει τα 1.476 ευρώ, δηλαδή θα κερδίσουν πάνω από έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο.

Οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, ετών προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, αυξάνονται κατά 70 ευρώ.

Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς και εκείνοι με παιδιά, θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους, λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί. Η οικογενειακή παροχή αυξάνεται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία, 220 ευρώ για τέσσερα, συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Έτσι, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ κάθε μήνα, ενώ ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο ή περισσότερα παιδιά θα λάβει αύξηση 50 ευρώ τον μήνα. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 240- 600 ευρώ επιπλέον αντίστοιχα.

-Επίδομα θέρμανσης: Με καταιγιστικούς ρυθμούς υποβάλλονται οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, είχαν υποβληθεί πάνω από 430.000
αιτήσεις. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους λήγει στις 8 Δεκεμβρίου 2023, ενώ έως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100-1.000 ευρώ. Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό
ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περσινή περίοδο. Για όσους έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι
δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί. Επιδοτούνται οι αγορές που αφορούν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από την 1ηΟκτωβρίου 2023 έως και τις 31 Μαρτίου 2024.

Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, επιδοτούνται οι αγορές που πραγματοποιούνται από την 13η Οκτωβρίου 2023, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η διάθεσή του.

– Youth pass: Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει δοθεί το youth pass σε 200.000 δικαιούχους. Κερδισμένοι είναι οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από την 1η/1/2022 έως και τις 31/12/2022 και θα λάβουν το επίδομα των 150 ευρώ. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και δεν επανυποβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του 19ου έτους του δικαιούχου. Αυτό σημαίνει πως κάποιος που είναι σήμερα 18 ετών και κάνει αίτηση θα λάβει τα 150 ευρώ τώρα και άλλα 150 ευρώ στην επόμενη πληρωμή του 2024, χωρίς να χρειαστεί να ξαναμπεί στην πλατφόρμα. Να σημειωθεί ότι το youth pass αποτελεί μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Συνεπώς, από το 2024 και εφεξής, η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους. Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι νέοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή για τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά-αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση Ι.Χ. ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.