Quantcast
ΑΑΔΕ: Αυτή είναι η νέα λίστα με τους «φορολογικούς παραδείσους» που μπαίνουν στο μικροσκόπιο - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Αυτή είναι η νέα λίστα με τους «φορολογικούς παραδείσους» που μπαίνουν στο μικροσκόπιο

δημοσιεύτηκε:

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  η νέα λίστα με τους «φορολογικούς παράδεισους» που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Αρχής.  Πρόκειται για  42 χώρες  που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς για  το φορολογικό έτος 2022 μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η  Κύπρος ,η  Βουλγαρία, η Αλβανία και  η Βόρεια Μακεδονία). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως  οποιαδήποτε συναλλαγή θα  γίνεται με αυτές τις χώρες θα μπαίνει στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

H απόφαση

«Καθορίζουμε ως κράτη που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με την περ. β’ της παρ. 6 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013, τα κράτη εκείνα στα οποία το νομικό πρόσωπο ή η νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το εξήντα τοις εκατό (60%) του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφειλόταν σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας, εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε μόνιμη εγκατάσταση κατά την έννοια του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος στην Ελλάδα » σημειώνεται στην απόφαση Α.1205/2023.

Με βάση το πιο πάνω κριτήριο τα κράτη αυτά, για το φορολογικό έτος 2022, είναι τα ακόλουθα:

Το προνομιακό φορολογικό καθεστώς

Οι  φορολογούμενοι που συναλλάσσονται με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα θα είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώνουν διάφορα στοιχεία προς επίδειξη στις φορολογικές αρχές  σε περίπτωση που γίνει κάποιος έλεγχος, όπως ύπαρξη εμπορικής συμφωνίας και με δεδομένο ότι η αλλοδαπή εταιρεία πραγματοποιεί ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένη

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.