Quantcast
ΑΑΔΕ: Έρχεται ειδικό γραφείο της Εφορίας για τους επενδυτές - Πώς θα λειτουργεί - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Έρχεται ειδικό γραφείο της Εφορίας για τους επενδυτές – Πώς θα λειτουργεί

δημοσιεύτηκε:

Ένα ειδικό Γραφείο Επενδύσεων για πληροφορίες και συμβουλές σε φορολογικά ζητήματα για ξένους επενδυτές δημιουργεί από την 1η Ιανουαρίου  του 2024 η ΑΑΔΕ.  Πρόκειται για το γραφείο «Υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας» το οποίο υπάγεται απευθείας στη υπό σύσταση Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και το οποίο έχει ως στόχο την άρση των εμποδίων αλλά και τη δημιουργία ενός καθαρό φορολογικού τοπίου. Επίσης επισημαίνεται πως οι υπάλληλοι του εν λόγου γραφείου θα δίνουν πληροφορίες, διευκρινίσεις αλλά και φορολογικές συμβουλές στους πολίτες που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Πώς θα λειτουργεί το γραφείο

Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση  του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή το εν λόγω Γραφείο θα έχει τις παρακάτω  αρμοδιότητες:

1. Θα παρέχει πληροφορίες και διευκρινίσεις σε υποψήφιους επενδυτές και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αυτούς για το υφιστάμενο  θεσμικό πλαίσιο αναφορικά  με θέματα αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ.  Δηλαδή οι επενδυτές αυτοί θα ενημερώνονται από το Γραφείο μεταξύ άλλων για τις μορφές επιχειρήσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα, για τις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά για θέματα χορήγησης ΑΦΜ και σύστασης  εταιρείας

2.Θα μελετά προτάσεις και θα υποβάλλει:

  • εισηγήσεις  για τη νομοθετική ρύθμιση φορολογικών θεμάτων  που επηρεάζουν τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες,
  • και προτάσεις για την προσαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου από κοινού με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας.

3. Θα αναρτά στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ  πληροφορίες και οδηγίες  προς τους υποψήφιους επενδυτές, για την έγκαιρη και έγκυρη διάχυση της πληροφόρησης

4. Θα βρίσκεται σε  διαβούλευση με επιχειρηματικούς φορείς της αγοράς για τον εντοπισμό προβλημάτων και η υποβολή προτάσεων διόρθωσης των σχετικών αδυναμιών, είτε αυτές άπτονται του θεσμικού πλαισίου, είτε των διαδικασιών

5.Θα συντονίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες  της ΑΑΔΕ, για την επίλυση θεμάτων, που προκύπτουν σχετικά με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και για την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσής τους.

6. Θα αντλεί σχετική πληροφόρηση  από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ή άλλων Φορέων.

7.Θα  διοργανώνει συναντήσεις  με στελέχη συναρμόδιων υπουργείων και Φορέων για την ανταλλαγή απόψεων, στα πλαίσια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της δημιουργίας φιλικού κλίματος μεταξύ της ΑΑΔΕ και των επιχειρηματιών.

Στην ουσία το Γραφείο αυτό θα έχει τον ρόλο του  συμβούλου σε νέους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και τον  ρόλο «πυροσβέστη» όταν οι επιχειρήσεις και επενδυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα με την Εφορία.  Δηλαδή η ΑΑΔΕ  προσπαθεί να εξυπηρετήσει τους εν δυνάμει επενδυτές κυρίως σε θέματα φορολογικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο στόχος είναι το ΑΕΠ  της Ελλάδας να “τρέξει” με ρυθμό 2,3% το  2023 έναντι 1,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, ενώ για το 2024 ο “πήχης” μπαίνει στο 3% κυρίως επειδή αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1% οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις το 2024 από 8,3% που θα είναι το 2023.  Μάλιστα αναμένεται να διατεθούν πόροι ύψους 12,1 δισ. ευρώ για επενδύσεις του 2024, εκ των οποίων τα 8,5 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.