Quantcast
ΑΑΔΕ: Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με... αναδρομικά λουκέτα - Δύο νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με… αναδρομικά λουκέτα – Δύο νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής

δημοσιεύτηκε:

Οι επιχειρήσεις που δεν θα κόβουν αποδείξεις αλλά και όσες δεν θα διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων της λιανικής που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές θα βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτα που ξεκινούν από 48 ώρες και θα φτάνουν έως και 10 ημέρες.

Μάλιστα νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή ξεκαθαρίζει πως η “καμπάνα” χτυπάει αναδρομικά και εφαρμόζεται για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από τις 31 Οκτωβρίου και έως τις 18 Μαρτίου 2023.

Οι κυρώσεις 

«Οι διαπιστώσεις παραβάσεων μη διαβίβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ταμειακών μηχανών από την 31.10.2022 και μέχρι και τον χρόνο δημοσίευσης της νέας απόφασης, δηλαδή 18.3.2023 λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή των κυρώσεων του μέτρου της αναστολής ή της ειδικής χρηματικής κύρωσης προσαυξημένων λόγω υποτροπής» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην απόφαση.

Ωστόσο από τα αναδρομικά  “λουκέτα” απαλλάσσονται μόνο οι επιχειρήσεις που συμμορφώθηκαν μετά το τελεσίγραφο που είχε στείλει τον Οκτώβριο του 2022 η ΑΑΔΕ. Αυτό αφορούσε 170.000 επιχειρήσεις που δεν είχαν στείλει στη Φορολογική Διοίκηση τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρικού Μηχανισμού (ΦΗΜ).

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το 70% των επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένο να αποστέλλει εντός 24 ωρών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myDATA” τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων.  Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης  που διαθέτουν 110.000 ταμειακές πρέπει να  στέλνουν τα  στοιχεία των αποδείξεων τους  κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που έχουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις  οφείλουν να στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης.

Η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης

Η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης επιβάλλεται σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ:

  • Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση είτε η μη διαβίβαση στο TAXIS, πλέον των δέκα προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ
  • Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της παραπάνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση είτε η μη διαβίβαση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως της αξίας τους
  • Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της παραπάνω περίπτωσης διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση είτε η μη διαβίβαση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, ανεξαρτήτως της αξία.

 Φοροδιαφυγή: Τα δύο νέα εργαλεία της ΑΑΔΕ για παρακολούθηση και καταγγελία

Δύο νέα εργαλεία ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ για παρακολούθηση και καταγγελία φοροδιαφυγάδων, στο πλαίσιο του σχεδίου της για την αναβάθμιση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο διοικητής της Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 1st East Macedonia & Thrace Forum.

Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα που αφορά τις καταγγελίες φαινομένων φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος και για το «Ψηφιακό Δελτίο Αποστόλης»  με στόχο να γίνεται ηλεκτρονικά η παρακολούθηση της Αρχής για την διακίνηση εμπορευμάτων. Αναλυτικά:

Η ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών

Οι καταγγελίες θα μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες και θα αφορούν μεταξύ άλλων υποθέσεις φοροδιαφυγής (όπως αδήλωτο χρήμα, μη έκδοση αποδείξεων  κλπ), τελωνειακές υποθέσεις (όπως λαθρεμπόριο  κλπ. ) αλλά και υποθέσεις διαφοράς, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο κ. Πιτσιλής.

Η διαδικασία που θα γίνονται οι καταγγελίες αυτές είναι η εξής:

  • Αρχικά αυτές θα αξιολογούνται από το ίδιο σύστημα, το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει μέσω διαλειτουργικότητας τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.
  • Μετά οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ειδική πλατφόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, τότε το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας.
  • Θα δίνεται το πράσινο φως για να αρχίσει να γίνεται ο σχετικός έλεγχος.  Δηλαδή ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ελέγχει τα όσα θα αναφέρονται στην καταγγελία αλλά και στα βιβλία της επιχείρησης προκειμένου να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της υπόθεσης.

Το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής

Στα σκαριά της ΑΑΔΕ φαίνεται πως βρίσκεται η εφαρμογή ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών, το λεγόμενο ”  Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής” .

Ο στόχος του μέτρου είναι να αναπτυχθεί το ελεγκτικό πλαίσιο για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση με τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών, τις διαδικασίες διαχείρισης των εγγράφων μεταφοράς, το σύστημα παρακολούθηση των διακινήσεων.

Όσον αφορά στο πώς θα εφαρμοστεί το ”  Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής” επισημαίνεται πως΅: 

  • Στο πρώτο στάδιο του μέτρου οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που συμπεριλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο.
  • Το επόμενο στάδιο είναι το μέτρο αυτό να επεκταθεί προκειμένου η εφορία να είναι ενημερωμένη για το πότε θα φεύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φορτηγό αλλά ακόμη και εάν υπάρξει και η αλλαγή του βάρους του φορτίου.

Επίσης σημειώνεται πως  με GPS είτε με το πλέον σύγχρονα συστήματα οπτικών ινών θα γίνεται η διασύνδεση των φορτηγών.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.