Quantcast
ΑΑΔΕ: Ποιες υποθέσεις για ακίνητα περνούν από... κόσκινο - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ποιες υποθέσεις για ακίνητα περνούν από… κόσκινο

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ βρίσκονται μεταξύ άλλων οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, οι μεταβιβάσεις ακινήτων του έτους 2017 ,η «χρυσή βίζα»  οι αφορολόγητες γονικές παροχές αλλά και οι παλαιές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.  Σημειώνεται δε πως  αν έχουν γίνει παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας η Εφορία δεν θα μπορεί να ελέγξει τους υπόχρεους από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Οι έλεγχοι

Αναλυτικά, η ΑΑΔΕ θα ελέγξει τις υποθέσεις:

Που αφορούν στις γονικές παροχές  πρώτης κατοικίας:

Δηλαδή ο φορολοελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα ελέγξει εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής λόγω πρώτης κατοικίας και θα τσεκάρει εάν στο παρελθόν απαλλάσσονταν από τον φόρο μεταβίβασης ή γονικής παροχής ή κληρονομιάς.

Που αφορούν στη μεταβίβαση ακινήτων σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος “Χρυσής Βίζας”, αλλά και  αυτών που δεν εντάσσονται σε αυτό.

Που αφορούν αγορές ακινήτων με μετρητά

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ θα εστιάσουν κυρίως σε υποθέσεις μεταβίβασης κατοικιών, οικοπέδων και επαγγελματικών ακινήτων που έγιναν  μετά το Μάρτιο του 2021 και η εξόφληση του τιμήματος έγινε εξ ολοκλήρου με μετρητά.

Που αφορούν στις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές

Υπενθυμίζεται πως η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει πως δωρεές χρημάτων μεταξύ αδερφών δεν  εφαρμόζεται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα ερευνήσει  υποθέσεις διαδοχικών δωρεών προκειμένου με στοιχεία να εντοπίσει  περιπτώσεις που ο τελικά ωφελούμενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην Α’ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός).

Που αφορούν στη Φορολογία μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου:  Δηλαδή πρόκειται για ακίνητα  που δεν εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και στις περιπτώσεις αυτές  θα ελεγχθούν οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων  αλλά και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή του ακινήτου.

Επίσης από “κόσκινο” θα περάσει μεταξύ άλλων η ΑΑΔΕ  συμβολαιογράφους  και υποθηκοφύλακες, για πιθανές παραβάσεις ή συνέργεια σε ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων ειδικά με την εμπλοκή ξένων αγοραστών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.