Quantcast
ΑΑΔΕ: Ποιες υποθέσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα το 2023 - enikonomia.gr
share

ΑΑΔΕ: Ποιες υποθέσεις θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα το 2023

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στην προτεραιοποίηση των φορολογικών υποθέσεων που θα ελεγχθούν το 2023 από την ΑΑΔΕ, όπως προκύπτει από τη νέα τροποποιημένη απόφαση της Αρχής  που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Αναλυτικά  σύμφωνα με την νέα παράγραφο 6 της απόφασης  της ΑΑΔΕ και ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, ολοκληρώνονται άμεσα οι παρακάτω υποθέσεις προς έλεγχο:

  • Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..
  • Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος κατ’ εφαρμογή του άρθρου 387 του ν. 4512/2018 (Α’ 5 και διόρθωση σφάλματος Α’ 8).
  • Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
  • Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις όπως ενδεικτικά δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
  • Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων κατά τη δημοσίευση της παρούσας.
  • Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, συνεκτιμώντας αιτιολογημένα στο Ο.Π.Σ. Elenxis και τα οριζόμενα στο τέταρτο εδάφιο της περ. α’ της παρ. 5 της παρούσας.
  • Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. βάσει του άρθρου 389 του ν. 4512/2018 (Α’ 5 και διόρθωση σφάλματος Α’ 8).
  • Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ., ΕΛ.ΚΕ. και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
  • Υποθέσεις που αφορούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές αρχές, υποθέσεις διενέργειας ελέγχου στο πλαίσιο επανάληψης διαδικασίας καθώς και σε εκτέλεση προδικαστικής απόφασης, υποθέσεις που αφορούν σε επιβολή προστίμων, υποθέσεις του Πίνακα της υποπερ. Α.2.γ της περ. 12 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Α 1065199 ΕΞ 2022/2007-2022 (Β’ 3886) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ και υποθέσεις που αφορούν σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα με βάση το άρθρο 25 του ν. 27/1975 (Α’ 77).
  • Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος, με βάση το άρθρο 29 του ν. 4987/2022 (ΚΦΔ).

α) Υποθέσεις της υπό στοιχεία Α.1413/2019 (Β’ 4061) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

β) Υποθέσεις που εκπληρώνουν τους επιμέρους τιθέμενους επιχειρησιακούς στόχους ελέγχου ειδικών κατηγοριών φορολογουμένων, βάσει των ειδικότερων οριζόμενων στο Παράρτημα ΙΙ (Β.β και Γ.1) της υπό στοιχεία Α.1105/21-3-2019 (Β’ 1055) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, στο Παράρτημα ΙΙ (Β.γ και Γ.1.α.ϊ) της υπό στοιχεία Α.1127/03-06-2020 (Β’ 2194) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ και της υπό στοιχεία Α.1089/19-4-2021 (Β’ 1662) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ και στο Παράρτημα ΙΙ (Β.1.ΙΙ και Γ.1.1) της υπό στοιχεία Α.1071/30-5-2022 (Β’ 2783) απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ και δεν διενεργήθηκαν εντός των ετών 2019, 2020, 2021 και 2022.

γ) Υποθέσεις ελέγχων συμμόρφωσης των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας και υποβολής πληροφοριών κατ’ εφαρμογή του οριζόμενου στο άρθρο 29 του Κ.Φ.Δ. σχετικού νομοθετικού πλαισίου καθώς και υποθέσεις ελέγχων δέουσας επιμέλειας για την τήρηση του συνόλου των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον ν. 4557/2018 (Α’ 139) για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από τα υπόχρεα πρόσωπα που εποπτεύονται από την ΑΑΔΕ.

Επίσης πέραν της  προτεραιοποίησης των υποθέσεων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, ελέγχονται επιπρόσθετα όλες οι υποθέσεις Φορολογίας Μεταβίβασης Κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2023 και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση -προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ..

Γιατί γίνονται τροποποιήσεις

Οι τροποποιήσεις στην προτεραιοποίηση των υποθέσεων γίνεται  λόγω της ανάγκης αξιολόγησης των υποθέσεων με σκοπό την προτεραιοποίηση προς έλεγχο αυτών που παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και στοιχεία από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης, σε συνδυασμό με τους περιορισμένους ελεγκτικούς πόρους, για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού ελεγκτικού μηχανισμού, την επίτευξη των στόχων του Επιχειρησιακού Σχεδίου έτους 2023 και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, αλλά και λόγω της μελέτης εντοπισμού, ανάλυσης και αξιολόγησης κινδύνων, η οποία συντάχθηκε διακεκριμένα ανά κατηγορία ελεγκτικών υπηρεσιών σε ομάδες φορολογουμένων με ομοειδή χαρακτηριστικά.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.