Quantcast
Αχτσιόγλου: Έρχεται μεγαλύτερη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις - enikonomia.gr
share

Αχτσιόγλου: Έρχεται μεγαλύτερη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις

δημοσιεύτηκε:

Βελτιωμένη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, 120 δόσεων προανήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2018.

Η υπουργός Εργασίας είπε μάλιστα, ότι η βελτιωμένη αυτή ρύθμιση έρχεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η κα Αχτσιόγλου υπερασπίστηκε την κίνηση για εφάπαξ ενίσχυση των νέων ανέργων με 400 ευρώ, εξαπολύοντας τα “βέλη” της στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που το χαρακτηρίζουν “φιλοδώρημα”.

«Είπε ο κ. Μητσοτάκης τα 400 ευρώ ‘φιλοδώρημα’. Αλλά το 2012, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο υποκατώτατος μισθός, ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών μειώθηκε στα 430 ευρώ καθαρά. Και είναι τα 400 ευρώ εφάπαξ ενίσχυση, φιλοδώρημα για τον κ. Μητσοτάκη αλλά τα 430 ευρώ μισθός νομοθετημένος για τους νέους δεν ήταν φιλοδώρημα! Ήταν πράξη λογική», είπε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου.

Υπογράμμισε ότι το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σήμερα έχει σταθεί στα πόδια του και το 2018 θα έχει πλεόνασμα 860 εκατομμυρίων ευρώ, όχι από νομοτέλεια αλλά επειδή μπήκαν κανόνες. Κάλεσε επίσης τη Νέα Δημοκρατία να αναλογιστεί ποιον εξυπηρετεί το ερώτημα που αναδείχθηκε στο συνέδριό της, δηλαδή αν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και στους ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς.

Η υπουργός Εργασίας μίλησε για τη σπουδαιότητα της μείωσης της ανεργίας, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και το αποτέλεσμα της ενίσχυσης του κοινωνικού προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης με 315 εκατ. ευρώ επιπλέον, για το 2018 γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα, περίπου 260 εκατ., που σημαίνει ότι περισσότερες από 650.000 οικογένειες θα δουν ως και διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος που λαμβάνουν και ιδίως οι οικογένειες χαμηλότερων στρωμάτων.

Στο σημείο αυτό η υπουργός Εργασίας σχολίασε και την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το υπερπλέονασμα του 2017 που δόθηκε με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και την επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους, είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης. «Σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο η υπεραπόδοση του 2017 όσο και η επίτευξη των στόχων του 2018 οφείλεται στην πολύ θετική πορεία του κοινωνικού προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στην πολύ θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ», είπε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι είναι θετική ανατροπή, το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ επέτρεψε την υπεραπόδοση του 2017 όσο και την επίτευξη των στόχων το 2018.

Υπενθύμισε πως όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του ο ΕΦΚΑ, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης είχε έλλειμμα 1,1 δισεκατομμυρίου, υπήρχαν περισσότερες από 380.000 απλήρωτες συντάξεις, και αυτά μετά από 12 διαδοχικές περικοπές συντάξεων. «Είναι ένα πραγματικό θαύμα, με δεδομένα τα οικονομικά του συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αυτό που συνέβη με τον ΕΦΚΑ αφού ενώ είχε προϋπολογιστεί στο ξεκίνημα του ότι θα είναι ελλειμματικός κατά 750 εκατομμύρια, αλλά τελικά το 2017 κλείνει με τον ΕΦΚΑ να έχει πλεόνασμα περισσότερα από 300 εκατομμύρια. Πρόκειται για θετική ανατροπή που προσεγγίζει το 1 δισεκατομμύριο», είπε η υπουργός Εργασίας.Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση λέγοντας ότι κλείνει γρήγορα και αποδεικνύει πως όταν δεν μπαίνουν τεχνητά εμπόδια, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα, όπως το «υπερπρονόμιο» των εργαζομένων στην περίπτωση πτωχεύσεων επιχειρήσεων όπου πλέον θα εξοφλούνται πρώτα τα δεδουλευμένα έξι μηνών για τους εργαζόμενους απέναντι σε οποιαδήποτε απαίτηση άλλων πιστωτών.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.