Quantcast
Άφαντοι 40.000 "ευάλωτοι" δανειολήπτες στεγαστικών - Γιατί δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης - enikonomia.gr
share

Άφαντοι 40.000 “ευάλωτοι” δανειολήπτες στεγαστικών – Γιατί δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης

δημοσιεύτηκε:

Άφαντοι είναι 40.000 ευάλωτοι δανειολήπτες στεγαστικών. Δύο στους τρεις, ακύρωσαν με δική τους πρωτοβουλία την αίτηση για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης στη δόση στεγαστικών δανείων.

Ο αριθμός των δικαιούχων του προγράμματος σήμερα ανέρχεται σε 4.527. Υπενθυμίζεται πως προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα είναι η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη. Η μέχρι σήμερα συμμετοχή στο πρόγραμμα διαψεύδει τις αρχικές εκτιμήσεις για επιδότηση έως και 45.000 δικαιούχων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή“, η βασική αιτία είναι ότι η πλειονότητα των δικαιούχων διστάζει να πατήσει το πλήκτρο για την οριστική υποβολή της αίτησης, αρνούμενη ουσιαστικά την άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου με συνέπεια από τις 33.267 αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί έως σήμερα  (σύνολο 81.598 ενδιαφερομένων που έχουν επισκεφτεί την πλατφόρμα) οι 23.659  δανειολήπτες να μην έχουν προχωρήσει στο τελικό βήμα και να έχουν ακυρώσει την αίτησή τους παρά το γεγονός ότι αυτές οι αιτήσεις  θεωρούνται  ολοκληρωμένες, σύμφωνα με τις τράπεζες.

Η αποκάλυψη των εισοδημάτων αλλά και όλων των περιουσιακών στοιχείων όπως είναι οι καταθέσεις που έχει κάποιος σε όλες τις τράπεζες  και όχι μόνο στην τράπεζα  στην οποία έχει οφειλή  αποτελεί προαπαιτούμενο για τη αξιολόγηση της αίτησης και την έγκριση της επιδότησης. Παρά το γεγονός ότι είναι από τα πρώτα  “πεδία ” στα  οποία πρέπει κάποιος να συναινέσει όταν υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική  Γραμματεία  Διαχείρισης  Ιδιωτικού Χρέους η άρση  του απορρήτου δεν ενεργοποιείται εάν κάποιος  δεν ολοκληρώσει και δεν υποβάλει οριστικά την αίτηση του.

Aν και  οι 23.659 αιτούντες είχαν είχαν συμπληρώσει όλα τα στοιχεία τους και είχαν κάνει όλα τα  βήματα που απαιτούνται  για την ολοκλήρωση της  αίτησης, μετάνιωσαν στο τέλος της διαδρομής και ακύρωσαν την αίτηση.  Προφανής αιτία σύμφωνα με τις τράπεζες  είναι η απροθυμία τους να συναινέσουν στην άρση του φορολογικού  και τραπεζικού απορρήτου.

Η δυσπιστία

Η δυσπιστία σε ό,τι αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου μπορεί να έχει να κάνει με την απόκρυψη στοιχείων ή τον φόβο για την πλήρη αποκάλυψη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης κάποιου, πέραν των στοιχείων που αντλούνται από τις δημόσιες αρχές.

Η ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων μετράει ήδη αντίστροφα, καθώς η προθεσμία λήγει στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους –εκτός από αυτούς που ακύρωσαν με δική τους πρωτοβουλία την αίτηση–, στην ουρά για την οριστική υποβολή αίτησης είναι άλλοι 48.331 δικαιούχοι.

Από αυτούς οι 23.550 δεν έχουν κάνει οριστικοποίηση των μελών της οικογένειάς τους, που είναι βασικό στοιχείο για την κατάταξή τους σε κάποια από τις κατηγορίες των ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ στους 22.177 ανέρχονται αυτοί που έχουν «εγκαταλείψει» στα μισά τη συμπλήρωση της αίτησής τους για πάνω από 20 ημέρες. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τις τράπεζες, είναι οφειλέτες που «δυσκολεύονται» στην ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ή κρίνουν ότι δεν πληρούν τα κριτήρια, με συνέπεια να παραιτούνται από τη διαδικασία.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.