Quantcast
Αυτό είναι το σχέδιο μείωσης της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Αυτό είναι το σχέδιο μείωσης της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Τέσσερα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θεωρούνται η μεγάλη “πληγή” του προϋπολογισμού και του φοροελεγκτικού μηχανισμού, καθώς ενώ έχουν υψηλά ακαθάριστα έσοδα τα καθαρά τους κέρδη είναι υποπολλαπλάσια, κι αυτό οφείλεται στη διόγκωση των δαπανών τους.

Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ αναζητούν λύσεις έτσι ώστε το υποδηλωμένο εισόδημα να αυξηθεί ή διαφορετικά να σταματήσει η απόκρυψη, μέσω πλασματικών σε αρκετές περιπτώσεις δαπανών, φορολογητέας ύλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανέρχονται περίπου στα 3,5-4 δισ. ευρώ, όταν τα ακαθάριστα έσοδα προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το μεγαλύτερο τμήμα αυτών δηλώνει εισοδήματα έως 10.000 ευρώ προκειμένου να φορολογείται με τον κατώτατο συντελεστή.
Από τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει φαίνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή ως προς τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων τους και των κερδών που δηλώνουν. Αυτό όμως που θα αλλάξει είναι ο έλεγχός τους, αλλά και το ποιες δαπάνες αναγνωρίζονται, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.

Τι σχεδιάζεται

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σχεδιάζονται τα εξής:

• Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση όπως γίνεται για παράδειγμα στην Ιταλία. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι προαιρετική. Σημειώνεται ότι και σε επίπεδο Ε.Ε. συστήνεται η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής κυρίως στον ΦΠΑ. Μάλιστα το σχέδιο προβλέπει ότι από τον Ιανουάριο του 2024, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιβάλουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ενώ από το 2028 το σχέδιο θα γίνει υποχρεωτικό για όλα τα κράτη-μέλη.

• Ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ. (ουσιαστικά θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012 αλλά ηλεκτρονικά). Συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο το οποίο θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με τα MYDATA.

• Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Θα τεθεί σε εφαρμογή το προσεχές διάστημα. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά). Ξέρουμε από πού ξεκινάει και πού πάει, αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να γνωρίζει για παράδειγμα εάν κάποιος κατασκευαστής έχει παραγγείλει σκυρόδεμα, και τον προορισμό του. Οι ελεγκτές μπορούν να ελέγξουν αμέσως εάν έγινε η παράδοση, τα παραστατικά αλλά και τους εργαζομένους εάν είναι δηλωμένοι στην «Εργάνη». Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο περιορισμός φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας.

Ένα μέτρο που θα εξεταστεί επίσης είναι η μείωση του ΦΠΑ 24% που δημιουργεί κίνητρα για φοροδιαφυγή. Η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ε.Ε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.