Quantcast
Αγορά Εργασίας: Οι προτεραιότητες που θα τεθούν για το μέλλον, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη - enikonomia.gr
share

Αγορά Εργασίας: Οι προτεραιότητες που θα τεθούν για το μέλλον, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη

δημοσιεύτηκε:

«Οι δεξιότητες που απέκτησε το εργατικό δυναμικό στο παρελθόν δεν καλύπτουν τις νέες ανάγκες και πρέπει να αναβαθμιστούν. Η επαγγελματική κατάρτιση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι από τα κύρια σημεία που πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα και να φτιάξουν την αγορά εργασίας του μέλλοντος», δήλωσε  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Έκανε την δήλωση, μιλώντας στην  εκδήλωση των CNN Insights, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος», με συνδιοργανωτές το CNN Greece και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ).  Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στον ρόλο και στη σημασία του εκπαιδευτικού συστήματος και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων.

Συγκεκριμένα, εξήγησε πως πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία που υπάρχει και λύση προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υιοθέτηση αυτοματοποιημένων συστημάτων που θα κάνουν τις διαδικασίες ευκολότερες και γρηγορότερες.

Στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, επισήμανε πως η έλλειψη εργαζομένων δεν είναι ποσοτική, αλλά κυρίως ποιοτική, καθώς όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα του ΕΒΕΑ, αυτό που λείπει από την αγορά εργασίας είναι οι εργαζόμενοι με τις κατάλληλες δεξιότητες.

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, πρόεδρος του Δ.Σ. και διοικητής της ΔΥΠΑ, τόνισε πως η ΔΥΠΑ έχει συντελέσει ένα μικρό θαύμα μέσα από τις δράσεις αναβάθμισης δεξιοτήτων ξεκαθαρίζοντας πως βασικό αίτημα των χρηματοδοτών είναι «οι επενδύσεις να είναι παντρεμένες με τις μεταρρυθμίσεις».

Έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τις δεξιότητες «Υπαλλήλων Γραφείου» και «Υπαλλήλων Εξυπηρέτησης Πελατών»

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τα επιμελητήρια, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υλοποιεί εκτεταμένη εμπειρική έρευνα για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου “συστήματος” τεκμηρίωσης πολιτικών στα πεδία της πρόβλεψης δεξιοτήτων και της ανίχνευσης της πορείας των εκπαιδευομένων στην αγορά εργασίας για την περίοδο 2021-2027».

Με επιστολή του προς τα επιμελητήρια, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης καλεί τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην έρευνα, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία και δεδομένα και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες πολιτικές σχετικά με την πρόβλεψη δεξιοτήτων και την ανίχνευση της πορείας των εκπαιδευόμενων στην αγορά εργασίας.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι ο εντοπισμός και η πρόβλεψη των αντιστοιχιών ανάμεσα στις δεξιότητες που παρέχει το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης και σε αυτές που αναζητεί η αγορά εργασίας.

Επίσης επιδιώκεται να εντοπιστούν οι κρίσιμοι παράμετροι (προσφοράς – ζήτησης) που επηρεάζουν την πορεία των αποφοίτων των διαφόρων επιπέδων εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.