Quantcast
Airbnb: Έρχεται νέο πλαίσιο λειτουργίας - Ποια προβλήματα αναμένεται να προκύψουν - enikonomia.gr
share

Airbnb: Έρχεται νέο πλαίσιο λειτουργίας – Ποια προβλήματα αναμένεται να προκύψουν

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, τύπου Airbnb στην Ελλάδα. Το σημερινό   θεσμικό πλαίσιο  αναμένεται να εφαρμοστεί για τελευταία φορά φέτος το καλοκαίρι.

Mάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διαβούλευσης της κυβέρνησης με τους θεσμικούς φορείς εκπροσώπησης του κλάδου και με τον ξενοδοχειακό τομέα που επιχειρεί να θέσει φραγμούς στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά  και να επιβάλει ΦΠΑ. Πάντως  η ΕΕ αναμένεται να θέσει αρχής γενομένης από το 2025 σε εφαρμογή το τελευταίο.

 Τι σημαίνει  η απόφαση 

Εάν τεθεί σε εφαρμογή το παραπάνω, τότε αυτό ενδέχεται να αποθαρρύνει ακόμη περισσότερους μεμονωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων  να εκμεταλλευτούν τα οικήματά τους   μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως αν αυτά βρίσκονται σε λιγότερο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.  Από την άλλη όμως οι περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις αναμένεται να εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και στη φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία Key Data στο πρόσφατο συνέδριο Short Stay Conference,  το συνολικό ύψος των εσόδων διαμονής από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώθηκε στα 3,46 δισ. ευρώ το 2022. Ο αριθμός των καταλυμάτων υπολογίζεται σε 144.000 πανελλαδικά, ενώ οι διανυκτερεύσεις ανήλθαν σε 20,87 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε  η εταιρεία Key Data σε πρόσφατο συνέδριο του  Short Stay Conference.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.