Quantcast
Επιστροφή ΕΦΚ Diesel: Οδηγός της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις των δικαιούχων - enikonomia.gr
share

Επιστροφή ΕΦΚ Diesel: Οδηγός της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις των δικαιούχων

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις σχετικά με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου εσωτερικής καύσης (Diesel) από τους δικαιούχους δίνουν από κοινού με απόφασή τους το υπουργείο  Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 της απόφασης που φέρει τον τίτλο ” Προθεσμία υποβολής αιτήσεων επιστροφής Ε.Φ.Κ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 73 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, από πρόσωπα των περ. α και β της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Α.1072/22-02-2019 απόφασης Διοικητή ΑΑΔΕ” «Αιτήσεις επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) δικαιούχων απαλλαγής προσώπων που αφορούν σε παραλαμβανόμενες το έτος 2022 ποσότητες πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 73 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α’ 265), οι οποίες υποβάλλονται πέραν της οριζόμενης στην παρ. 1 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Α.1072/22-02-2019 απόφασης Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προθεσμίας, γίνονται αποδεκτές, με τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά, μέχρι και την 31η Μαΐου 2023 και εξετάζονται σύμφωνα με την ίδια απόφαση ».

Τι αναφέρει η απόφαση  Α.1072/22-02-2019

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση της ΑΑΔΕ,  Α.1072/22-02-2019 αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: 

Υποχρεώσεις δικαιούχων επιστροφής Ε.Φ.Κ.

Οι δικαιούχοι επιστροφής Ε.Φ.Κ. προκειμένου να τύχουν επιστροφής του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που προμηθεύτηκαν υποχρεούνται :

1) Οι δικαιούχες βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις να τηρούν, για τις ανάγκες της παρούσας απόφασης,αναλυτική κατάσταση με τα παραστατικά (τιμολόγια) αγοράς του πετρελαίου κίνησης που αφορούν τη χρονική περίοδο για την οποία ζητείται επιστροφή Ε.Φ.Κ., με τις ποσότητες καυσίμου και την αξία κάθε παραστατικού, όπου καταχωρούνται με χρονολογική σειρά και σε διαφορετικές στήλες:

α) η ποσότητα και η αξία του πετρελαίου κίνησης που προμηθεύονται και χρησιμοποιούν στους κινητήρες σταθερής θέσης, στα μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό τους και στα οχήματα που σύμφωνα με τον προορισμό τους χρησιμοποιούνται εκτός δημοσίων οδών ή δεν έχουν λάβει άδεια κύριας χρήσης στις δημόσιες οδούς και

β) η ποσότητα και η αξία του πετρελαίου κίνησης που προμηθεύονται και χρησιμοποιούν στα οχήματα που κινούνται σε οδικούς άξονες, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙα.

2) Οι δικαιούχες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς και τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα να τηρούν, για τις ανάγκες της παρούσας απόφασης, αναλυτική κατάσταση με τα παραστατικά (τιμολόγια) αγοράς του πετρελαίου κίνησης που αφορούν τη χρονική περίοδο για την οποία ζητείται επιστροφή  Ε.Φ.Κ., με τις ποσότητες καυσίμου και την αξία κάθε παραστατικού, όπου καταχωρούνται με χρονολογική σειρά και σε διαφορετικές στήλες:

α) η ποσότητα και η αξία του πετρελαίου κίνησης που προμηθεύονται και χρησιμοποιούν για τις ανάγκες λειτουργίας της ξενοδοχειακής επιχείρησης ή του δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ή προνοιακού ιδρύματος και

β) η ποσότητα και η αξία του πετρελαίου κίνησης που προμηθεύονται και χρησιμοποιούν στα οχήματα που κινούνται σε οδικούς άξονες, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΙβ.

3) Να διευκολύνουν τον έλεγχο της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου κίνησης από τις αρμόδιες Τελωνειακές αρχές με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

4) Οι καταστάσεις των παραγράφων 1 και 2 συντάσσονται ηλεκτρονικά υπό μορφή υπολογιστικού φύλλου.

Τα στοιχεία Αίτησης – Συνημμένα Δικαιολογητικά

1. Στην αίτηση επιστροφής Ε.Φ.Κ. που προβλέπεται στο άρθρο 3 της παρούσας απόφασης συμπληρώνονται τα ακόλουθα στοιχεία:

α. Το τελωνείο υποβολής της αίτησης για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης

β. Ο Α.Φ.Μ. του δικαιούχου επιστροφής Ε.Φ.Κ.

γ. Η κατηγορία του δικαιούχου επιστροφής Ε.Φ.Κ. (βιομηχανική, βιοτεχνική, ξενοδοχειακή επιχείρηση, δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα ή προνοιακό ίδρυμα)

δ. Ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.)

ε. Τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο/ τηλέφωνο λογιστηρίου, e-mail)

στ. Η ποσότητα καυσίμου για την οποία αιτείται την επιστροφή

ζ. Το αιτούμενο ποσό επιστροφής Ε.Φ.Κ.

η. Η χρονική περίοδος για την οποία o δικαιούχος αιτείται την επιστροφή

θ. Ο αριθμός λογαριασμού IBAN του δικαιούχου στον οποίο θα κατατεθεί το ποσό επιστροφής

ι. Ο κωδικός BIC (SWIFT) της Τράπεζας στην οποία θα κατατεθεί το ποσό επιστροφής, στις περιπτώσεις που αιτείται μεταφορά ποσού σε λογαριασμό του εξωτερικού. Εάν ο δικαιούχος επιστροφής είναι ξενοδοχειακή επιχείρηση, επιπροσθέτως συμπληρώνονται τα ακόλουθα:

  • Η κατηγορία της ξενοδοχειακής επιχείρησης
  • Η δυναμικότητα σε κλίνες
  • Η θερμαινόμενη επιφάνεια σε τ.μ.
  • Η περίοδος λειτουργίας από …… έως ….

2. Με την ανωτέρω αίτηση συνυποβάλλονται ηλεκτρονικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, αποδεικτικού στοιχείου της ταυτότητας του φυσικού προσώπου ή προκειμένου για νομικά πρόσωπα των νόμιμων εκπροσώπων τους.

β. Προκειμένου περί Α.Ε. και Ε.Π.Ε. το πρακτικό διοικητικού συμβουλίου περί εκπροσώπησης της εταιρείας και το ΦΕΚ δημοσίευσης αυτού ή το τελευταίο δημοσιευμένο εν ισχύ καταστατικό της εταιρείας και ΦΕΚ δημοσίευσης αυτού ή προκειμένου περί Ο.Ε., Ε.Ε. και προνοιακά ιδρύματα το τελευταίο εν ισχύ
καταστατικό σύστασης θεωρημένο από το οικείο πρωτοδικείο.

γ. Γενικό πιστοποιητικό από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ), με εξαίρεση τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

δ. Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή εκτύπωση προσωποποιημένης πληροφόρησης του taxisnet όπου περιλαμβάνει τα στοιχεία, τις δραστηριότητες (Κ.Α.Δ.) καθώς και τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης/ιδρύματος.

ε. Τα παραστατικά (τιμολόγια) για τις ποσότητες πετρελαίου που παρελήφθησαν για τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης/ιδρύματος, καθώς και τις αποδείξεις εξόφλησης με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.

στ. Οι αντίστοιχες σελίδες των λογιστικών αρχείων στα οποία έχουν καταχωρηθεί τα λογιστικά στοιχεία της
περίπτωσης ε.

ζ. Η αναλυτική κατάσταση παραστατικών αγοράς πετρελαίου κίνησης και υπολογισμού του προς επιστροφή ποσού Ε.Φ.Κ. σύμφωνα με τα υποδείγματα των Παραρτημάτων ΙΙα & IIβ, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

η. Φωτοαντίγραφο της σχετικής σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης προκειμένου για τα φυσικά πρόσωπα ή αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού της επιχείρησης/ιδρύματος όπου αναγράφεται η επωνυμία και ο αριθμός ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού.

3. Οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, δικαιούχοι επιστροφής Ε.Φ.Κ., υποβάλλουν επιπλέον τα
ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 του ιδιοκτήτη ή νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης στην οποία δηλώνεται το αντικείμενο της επιχείρησης, ότι το πετρέλαιο εσωτερικής
καύσης (DIESEL) κίνησης χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για τις παραγωγικές ανάγκες λειτουργίας της ίδιας της επιχείρησης και όχι για άλλη χρήση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙII, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

β. Απόσπασμα του Μητρώου Παγίων της επιχείρησης με τα ιδιόκτητα μηχανήματα έργου και τα οχήματα ειδικής κατηγορίας της επιχείρησης ή / και τα ιδιωτικά συμφωνητικά εάν αυτά είναι μισθωμένα.

γ. Βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού από την οποία προκύπτουν:

  • η ωριαία κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης για τα μηχανήματα έργου και τα οχήματα ειδικής κατηγορίας της επιχείρησης και  η χωρητικότητα των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου.
  • Η βεβαίωση υποβάλλεται την πρώτη φορά που η ενδιαφερόμενη βιομηχανική ή βιοτεχνική επιχείρηση αιτείται την επιστροφή ΕΦΚ καθώς και σε κάθε περίπτωση μεταγενέστερης τροποποίησης ή μεταβολής της. Σε περίπτωση μη τροποποίησης ή μεταβολής της βεβαίωσης στην υπεύθυνη δήλωση της περ. α’ δηλώνεται ότι τα στοιχεία της βεβαίωσης του αρμόδιου μηχανικού δεν έχουν μεταβληθεί.

δ. Άδεια λειτουργίας ιδιωτικού πρατηρίου υγρών καυσίμων σε εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την αριθμ. 37776/2645/24-05-2017 Απόφαση Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ Β’ 1882), όπου απαιτείται.

4. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικαιούχοι επιστροφής Ε.Φ.Κ., υποβάλλουν επιπλέον τα ακόλουθα
δικαιολογητικά:

α. Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης στην οποία δηλώνεται το αντικείμενο της επιχείρησης, ότι το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL)κίνησης χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες λειτουργίας της ίδιας της επιχείρησης και όχι για άλλη χρήση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος IV, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

β. Βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού από την οποία προκύπτουν:

  •  η χωρητικότητα των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου
  • η ύπαρξη κοινού λέβητα πετρελαίου ή σε περίπτωση περισσότερων ο αριθμός αυτών και
  • η ωριαία κατανάλωση του πετρελαίου. Η ανωτέρω βεβαίωση υποβάλλεται την πρώτη φορά που η ενδιαφερόμενη ξενοδοχειακή επιχείρηση αιτείται την επιστροφή ΕΦΚ καθώς και σε κάθε περίπτωση μεταγενέστερης τροποποίησης ή μεταβολής της. Σε περίπτωση μη τροποποίησης ή μεταβολής της βεβαίωσης στην υπεύθυνη δήλωση της περ. α’ δηλώνεται ότι τα στοιχεία της βεβαίωσης του αρμόδιου μηχανικού δεν έχουν μεταβληθεί.

5. Τα δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, δικαιούχοι επιστροφής Ε.Φ.Κ., υποβάλλουν επιπλέον τα
ακόλουθα δικαιολογητικά:

α Αντίγραφο Πράξης διορισμού Διοικητή (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως), για τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

β. Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 του Διοικητή/νόμιμου εκπροσώπου του νοσηλευτικού ιδρύματος στην οποία δηλώνεται ότι το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος και όχι για άλλη χρήση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος V, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

γ. Βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού από την οποία προκύπτουν:

  • η χωρητικότητα των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου
  • η ύπαρξη κοινού λέβητα πετρελαίου ή σε περίπτωση περισσότερων ο αριθμός αυτών και
  • η ωριαία κατανάλωσή του.
  • Η ανωτέρω βεβαίωση υποβάλλεται την πρώτη φορά  κατά την οποία το δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα αιτείται την επιστροφή ΕΦΚ καθώς και σε κάθε περίπτωση μεταγενέστερης τροποποίησης ή μεταβολής της. Σε περίπτωση μη τροποποίησης ή μεταβολής της βεβαίωσης στην υπεύθυνη δήλωση της περ. β’ δηλώνεται ότι τα στοιχεία της βεβαίωσης του αρμόδιου μηχανικού δεν έχουν μεταβληθεί.

6. Τα προνοιακά ιδρύματα, δικαιούχοι επιστροφής Ε.Φ.Κ., υποβάλλουν επιπλέον τα ακόλουθα δικαιολογητικά :

α. Βεβαίωση του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα
εποπτευόμενα από αυτό Ν.Π.Δ.Δ. ή βεβαίωση του φορέα εποπτείας για τα Ν.Π.Ι.Δ..

β. Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 του νόμιμου εκπροσώπου στην οποία δηλώνεται ότι το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος και όχι για άλλη χρήση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος VΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

γ. Βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού από την οποία προκύπτουν:

  •  η χωρητικότητα των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου
  • η ύπαρξη κοινού λέβητα πετρελαίου ή σε περίπτωση περισσότερων ο αριθμός αυτών και
  • η ωριαία κατανάλωσή του. Η ανωτέρω βεβαίωση υποβάλλεται την πρώτη φορά που το ενδιαφερόμενο προνοιακό ίδρυμα αιτείται την επιστροφή ΕΦΚ καθώς και σε κάθε περίπτωση μεταγενέστερης τροποποίησης ή μεταβολής της. Σε περίπτωση μη τροποποίησης ή μεταβολής της βεβαίωσης στην υπεύθυνη δήλωση της περ. β’ δηλώνεται ότι τα στοιχεία της βεβαίωσης του αρμόδιου μηχανικού δεν έχουν μεταβληθεί.

7. Με την υποβολή της αίτησης και των συνυποβαλλόμενων σε αυτήν δικαιολογητικών το Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ. ελέγχει:

α) εάν η αίτηση υποβλήθηκε στο αρμόδιο Τελωνείο Υποβολής Αίτησης και Επιστροφής Ε.Φ.Κ.,

β) εάν η επιχείρηση/ίδρυμα υπάγεται στους δικαιούχους επιστροφής ΕΦΚ,

γ) την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης,

δ) εάν έχουν υποβληθεί τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και

ε) την πληρότητα και την επάρκεια της αίτησης και των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών. Εφόσον δεν πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια, η αίτηση απορρίπτεται, με σχετική ενημέρωση του αιτούντα για τους λόγους απόρριψης. Η προθεσμία για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης ορίζεται σε δύο (02) μήνες από την υποβολή της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.