Quantcast
Airbnb: "Πρωταθλήτρια" η Αττική στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης - enikonomia.gr
share

Airbnb: “Πρωταθλήτρια” η Αττική στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

δημοσιεύτηκε:

“Πρωταθλήτρια” στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb αναδεικνύεται η Περιφέρεια Αττικής.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει καθώς οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την αλματώδη αύξηση της ενοικίασης κατοικιών με «την ημέρα» ή και «τον μήνα» καθότι εξαπλασιάστηκαν από το 2015 στην Αθήνα, με τη μεγαλύτερη ζήτηση να καταγράφεται από ξένους τουρίστες. Μάλιστα τα στοιχεία της έκθεσης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ΚΕΠΕ δείχνουν αναφορικά με την Αττική πως η διαμονή πραγματοποιείται κατά το μεγαλύτερο μέρος στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και μετά ακολουθούν η Ανατολική Αττική, ο Πειραιάς – Νήσοι και ο Νότιος Τομέας Αθηνών. Ωστόσο τις πρώτες θέσεις στη λίστα όσον αφορά στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλαμβάνουν το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη, τα Ιόνια Νησιά και η Κεντρική Μακεδονία.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαμονής σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Οι περισσότεροι επισκέπτες που διαμένουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα είναι διεθνούς προέλευσης. Οι επισκέπτες αυτοί απορροφούν το  μεγαλύτερο τμήμα των σχετικών υπηρεσιών στην Ελλάδα συγκριτικά με την αντίστοιχη αναλογία στην ΕΕ.  Η πλειονότητα των επισκεπτών στη βραχυχρόνια μίσθωση προέρχεται από τις χώρες της ΕΕ, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και η Αμερική. Ως προς τα μερίδια των χωρών – μελών στα συνολικά μεγέθη της διαμονής σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ΕΕ-27, δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συγκέντρωναν μαζί πάνω από το 85% των διανυκτερεύσεων κατά την  περίοδο 2018-2020.

Επίσης τα στοιχεία του  ΚΕΠΕ  και της Eurostat δείχνουν πως, από τις 10 χώρες η  Γαλλία, η  Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είχαν συγκεντρώσει μερίδιο 65,7% και 62,8% των συνολικών διανυκτερεύσεων το 2019 και το 2020, αντίστοιχα.

Βραχυχρόνια μίσθωση: Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της

Στην ίδια έκθεση του ΚΕΠΕ επισημαίνεται πως οι βασικότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα ήταν:

  • το μεγάλο απόθεμα κενών κατοικιών,
  • οι χαμηλές τιμές αγοράς
  • και οι μεγάλες ροές τουριστών σε ετήσια βάση.

Τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας AirDNA

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα βρέθηκε φέτος στην τρίτη θέση της λίστας με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα τύπου Airbnb καθώς σημείωσε διψήφια άνοδο σε σχέση με το 2019.

Η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση κατά 33,2% τον Νοέμβριο σε σχέση με το 2019. Τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019 σημείωσε η Γαλλία (53,3%), με επόμενη τη Γερμανία (37,9%). Όσον αφορά τις μέσες ημερήσιες τιμές, αυτές κινήθηκαν ανοδικά σε 17 από τις 20 χώρες κατά το περασμένο έτος. Η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Ελβετία κατέγραψαν μείωση κατά 12,2%, 8,2%, 1,3% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ στον αντίποδα διψήφιο ρυθμό αύξησης σημείωσαν Τσεχία (35,6%), Κροατία (25,1%) και Δανία (11,7%).

Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

Μελέτη που διενέργησε πρόσφατα το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για το θέμα αυτό έδειξε μεταξύ άλλων πως η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφει ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Αναλυτικά:

  • Περίπου το 43% κλινών στην Αθήνα ανήκει σε μη ξενοδοχειακά καταλύματα.
  • Άνω του 90% αφορά καταλύματα τύπου Airbnb, ενώ το 57% αφορά αμιγώς ξενοδοχειακές κλίνες.
  • Τα δωμάτια και οι κλίνες βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 374% το διάστημα 2015-2022 και 377%, αντιστοίχως, ενώ τα ξενοδοχειακά δωμάτια και οι κλίνες έχουν αυξηθεί μόλις 11% και 12%.

Συνολικά 12.165 καταλύματα τύπου Airbnb λειτούργησαν το Σεπτέμβριο του 2022 στην Αθήνα, ενώ τον Ιούλιο του 2015 λειτουργούσαν περίπου 2.116. Δηλαδή, τα καταλύματα Airbnb στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά περίπου 475% ενώ οι  ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 25%.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.