Quantcast
Ακίνητα: Αλλάζει ο φορολογικός χάρτης - Τα 6 SOS που πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Αλλάζει ο φορολογικός χάρτης – Τα 6 SOS που πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει 0 φορολογικός χάρτης των ακινήτων καθώς έρχονται έξι ανατροπές. Αναλυτικά:

“Λίφτινγκ “στις αντικειμενικές αξίες 

Έως τις 6 Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία  για την υποβολή αιτιολογημένης  γνώμης από τους δήμους που αφορά στο “κούρεμα” των αντικειμενικών αξιών, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα σε σχετικό συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. «Συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών» πρόσθεσε.

Παντού οι αντικειμενικές αξίες

Επίσης ο υπουργός είπε πως «Θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών».  Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να καθορίσουν τις τιμές ζώνης σε 2.167 περιοχές που βρίσκονται ακόμα εκτός αντικειμενικού συστήματος και η διαδικασία θα  πρέπει να ολοκληρωθεί  εντός του 2023. Πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία» σημείωσε ο κ.Σταϊκούρας.

Η πιλοτική εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο ύψος και τις διακυμάνσεις των εμπορικών τιμών

Όπως είπαν σε συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί πιλοτικά η εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος αυτόματης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο ύψος και τις διακυμάνσεις των εμπορικών τιμών.  Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9

Η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myProperty”. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου.

Τέλος τα πιστοποιητικά

Τα πιστοποιητικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων καταργούνται για τους φορολογούμενους.

Λίφτινγκ στην πλατφόρμα για τις δηλώσεις μισθώσεων ακινήτων 

Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα θα πρέπει να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.