Quantcast
Ακίνητα: Ανοίγει ο δρόμος για διορθώσεις στις υψηλές αντικειμενικές αξίες - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Ανοίγει ο δρόμος για διορθώσεις στις υψηλές αντικειμενικές αξίες

δημοσιεύτηκε:

Καλά νέα φέρνει η νέα τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Με την εν λόγω τροπολογία “ανοίγει” ο δρόμος για διορθώσεις σε υψηλές αντικειμενικές τιμές ακινήτων των δήμων της χώρας καθώς δίνεται η δυνατότητα για επαναξιολόγησή τους.

Δηλαδή για να επιτευχθεί το παραπάνω θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα πρέπει να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο στο διάστημα από τις 10 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 20 Ιανουαρίου 2023.

Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και μετά, δηλαδή δεν θα γίνουν αναδρομικές διορθώσεις από τον χρόνο αρχικής ισχύος των αντικειμενικών τιμών, την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ποιοι δήμοι θα μπορούν να υποβάλουν γνώμη για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών

Σημειώνεται ότι σημαντικές αυξήσεις καταγράφαν από την 1η Ιανουαρίου 2022 στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων πολλών δήμων της χώρας όπως: στο Ναύπλιο, στη Κέρκυρα, στα Αστυπάλαια, στη Ρόδο, στην Ιθάκη, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι  κλπ. Συνεπώς οι παραπάνω δήμοι εκτιμάται ότι θα μπορούν να υποβάλουν γνώμη για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο της τροπολογίας

Όπως αναφέρεται στο άρθρο  άρθρο 51  της τροπολογίας  που συμπεριλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο του Οικονομικών  με τίτλο  «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία – Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις»:

«Με την αξιολογούμενη ρύθμιση προβλέπεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής από την 10η.12.2022 έως και την 20η.1.2023 της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων.

Είναι γεγονός ότι, κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, βάσει της υπό στοιχεία 57732 ΕΞ 2021 κοινής απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Οικονομικών (Β’ 2375), διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο των τιμών εκκίνησης σε ορισμένες περιοχές, δημιούργησε σε κάποιους δήμους επιφυλάξεις, καθώς επικαλούνται πραγματικά στοιχεία, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψη και σε επανεξέταση θα οδηγούσαν ενδεχομένως σε διαφορετικά αποτελέσματα, ως προς τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης του συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων ».

Αντικειμενικές αξίες: Η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς  τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη-Τι ζητεί

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Νοεμβρίου 2022 η ΠΟΜΙΔΑ είχε στείλει επιστολή για το θέμα των αντικειμενικών αξιών προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

«Οι δήμοι της χώρας είχαν κληθεί και το 2021 να καταθέσουν την προβλεπόμενη «γνώμη» τους επί των τιμών ζώνης των περιοχών τους στο Υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται όμως ότι μόνον το 10% εξ αυτών είχε ανταποκριθεί.

Στη συνέχεια, το ΥΠΟΙΚ σε μεγάλο αριθμό ζωνών, ιδιαίτερα στην Αττική και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, καθόρισε σημαντικά αυξημένες τιμές ζώνης, που δεν δικαιολογούνταν από την ύπαρξη ελαχίστων δικαιοπραξιών με υψηλά τιμήματα. Συγκεκριμένα στις 140 ζώνες του Δήμου Αθηναίων, η μέση αύξηση των τιμών τους ήταν 45%, σε 30 δε περίπου ζώνες αυξήθηκαν πάνω από 45%, και έως και 94,74 %!

Αυτό, σε συνδυασμό και με το ότι με το νέο ΕΝΦΙΑ πολλαπλασιάστηκε απαράδεκτα το φορολογικό βάρος επί των ιδιοκτητών ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 400 χιλ. ευρώ, ακόμη και αν τους ανήκει ένα μικρό ποσοστό εξ αδιαιρέτου, είχε ως αποτέλεσμα τις εντονότατες διαμαρτυρίες σημαντικού αριθμού πολιτών, γεγονός που κινητοποίησε πολλούς δήμους να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν να επανέλθει η δυνατότητα διατύπωσης γνώμης και η δρομολόγηση της επανεξέτασης των μεγάλων αυξήσεων του 2022 », είχε επισημάνει η Ομοσπονδία.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.