Quantcast
Ακίνητα: Έρχεται μεγάλη αλλαγή στις μεταβιβάσεις - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Έρχεται μεγάλη αλλαγή στις μεταβιβάσεις

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας στη μεταβίβαση ενός ακινήτου. «Χθες πέρασε στο Yπουργικό Συμβούλιο με εισήγηση του Πρωθυπουργού η κατάργηση ενός πολύ χρονοβόρου, πολύ γραφειοκρατικού εμποδίου στις μεταβιβάσεις ακινήτου, το λεγόμενο πιστοποιητικό περί μη οφειλής (ΤΑΠ)», όπως επεσήμανε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στο OPEN.

«Όποιος έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μια μεταβίβαση ακινήτου έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ για να βγάλει το πιστοποιητικό αυτό. Το πιστοποιητικό αυτό το εκδίδει ο δήμος. Παίρνει πάρα πολλούς μήνες για να βγει αυτό γιατί πρέπει να συνεννοηθούμε με τις εταιρείες ηλεκτροδότησης . Γιατί μέσω αυτών των εταιρειών πληρώνεται ο ΤΑΠ .Μέχρι να γίνει αυτή η συνεννόηση και να βγει το πιστοποιητικό περί μη οφειλής  παίρνει κάποιους μήνες. Εμείς το καταργούμε αυτό» πρόσθεσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως «με βάση διεθνείς μελέτες  ο μέσος όρος γραφειοκρατικών βημάτων  που ισχύουν σε σύγχρονες χώρες είναι περίπου 5  ενώ στην Ελλάδα είναι 11. Εμείς έχουμε εντολή  μεταρρυθμιστική για να τα μειώσουμε»

Πότε θα καταργηθεί το ΤΑΠ

Επίσης ρωτήθηκε πότε θα καταργηθεί το ΤΑΠ.« Αυτό θα γίνει από την ψήφιση  του νομοσχεδίου. Έδωσε εντολή ο Πρωθυπουργός να προτεραιοποιηθεί κάθε νομοσχέδιο που αφορά την καθημερινότητα των πολτών. Θεωρώ πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα το έχουμε ψηφίσει» απάντησε.

« Ούτε ο ενδιαφερόμενος για τη μεταβίβαση ακινήτου αλλά ούτε και ο συμβολαιογράφος δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ. Αυτή είναι μια πρόταση που μας την έχει φέρει και η ΠΟΜΙΔΑ και η ‘Ενωση Συμβολαιογράφων και οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι μεσίτες.. real estate κλπ. To πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ δεν είναι απαραίτητο καθόλου  για τη μεταβίβαση» συμπλήρωσε.

 

Τα οφέλη της νέας  ρύθμισης

Η εν λόγω ρύθμιση αναμένεται να συμπεριληφθεί στο επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα  διευκολύνει τους πολίτες και  τους επενδυτές  προκειμένου να μπει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών που επιχειρούν να πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή στο χώρο των ακινήτων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.