Quantcast
Ακίνητα: Εξελίξεις για τις αντικειμενικές αξίες-Τι αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Εξελίξεις για τις αντικειμενικές αξίες-Τι αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για την υποβολή γνώμης από τους δήμους ως προς το “κούρεμα” των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

«Έχουμε λάβει κάποιες προτάσεις από κάποιους δήμους. Αξιολογούνται και θα εξεταστεί εάν θα δώσουμε μια μικρή παράταση εάν χρειαστεί, αλλά λελογισμένη», δήλωσε   στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο θέμα του κουρέματος των αντικειμενικών αξιών. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, όπου το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση για την πρόταση που έπρεπε να υποβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Σημειώνεται πως μέχρι την Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου πολλοί δήμοι δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν στοιχειοθετημένη γνώμη για μείωση των αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα  το pelop.gr αναφέρει πως  το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει  τουλάχιστον μέχρι την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου παράταση της προθεσμίας για την υποβολή γνώμης από τους δήμους όσον αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών της χωρικής τους αρμοδιότητας.

Αντικειμενικές αξίες: Πώς θα υποβάλλουν οι δήμοι ενστάσεις εάν δοθεί  παράταση

Εάν δοθεί παράταση για τις εντάσεις των δήμων αναφορικά με το “κούρεμα” των αντικειμενικών αξιών η διαδικασία αναμένεται να είναι ίδια. Δηλαδή  η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύονται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογεί γιατί ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Υπενθυμίζεται πως την 1η Ιανουαρίου 2022 αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές χώρες και πως το  υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει πως θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς και ότι δεν θα υπάρξουν αναδρομικές διορθώσεις. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής. Συνεπώς δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022, αλλά ούτε και του 2023.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.