Quantcast
Ακίνητα: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τις τιμές και ποιες είναι οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για τις τιμές και ποιες είναι οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα

δημοσιεύτηκε:

Νέες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν κατά 13,4% το 2023 έναντι αύξησης κατά 11,9% το 2022 και 7,6% το 2021. Αξιοσημείωτο είναι δε πως αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 14,2% οι τιμές των διαμερισμάτων ηλικίας άνω των 5 ετών το 2023. Οι τιμές αυτές ήταν  ελαφρώς υψηλότερες  σε σχέση με αυτές των νέων διαμερισμάτων (12,4%).

Σε ποιες περιοχές αυξήθηκαν περισσότεροι οι τιμές στα ακίνητα

Πάντως οι μεγαλύτεροι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στις τιμές ακινήτων στη χώρα σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη (16,2%), στις άλλες μεγάλες πόλεις (14,5%) και στην Αθήνα (13,7%), ενώ στις λοιπές περιοχές της χώρας ο ρυθμός αύξησης ήταν ηπιότερος (10,8%).

Για τα επαγγελματικά ακίνητα 

Ενώ όσον αφορά στα επαγγελματικά ακίνητα επισημαίνεται πως σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ οι τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 6,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε ετήσια βάση  ενώ οι τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών κατά 6,9%. Σημειώνεται δε πως οι τιμές γραφείων στην Αθήνα ήταν υψηλότερες  (7,2%), ενώ στην  υπόλοιπη Ελλάδα σημειώθηκε μια μεγάλη αύξηση της τάξεως του 7,3% έπειτα από μια μακρά περίοδο σχετικής στασιμότητας στις τιμές. Αντίθετα στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε ήπια διόρθωση των τιμών στα ακίνητα σχέση με το προηγούμενο έτος (-0,5%). Αυτό έγινε ύστερα από  δύο συνεχόμενα εξάμηνα υψηλών ρυθμών αύξησης .

Για τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών

Επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2023 καταγράφηκαν θετικοί ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής στους δείκτες τιμών  καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών της Αθήνας (8,4%)  και της Θεσσαλονίκης (9,8%), ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο ρυθμός  αυτός διαμορφώθηκε στα  3,7%. Πάντως  τα μισθώματα των γραφείων και των καταστημάτων   σημείωσαν ετήσια αύξηση 5,6% κατά την ίδια περίοδο για το σύνολο της χώρας

 Η έκθεση της ΤτΕ

Και στην  ελληνική αγορά ακινήτων αναφέρεται η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.  «Οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων για το επόμενο διάστημα παραμένουν συγκρατημένα θετικές, καθώς οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη γεωπολιτική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να είναι σημαντικές» σημειώνεται σε σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο διοικητής της ο Γιάννης Στουρνάρας

 Επίσης επισημαίνεται πως  οι συνθήκες  του αυξημένου πληθωρισμού και  του κόστους κατασκευής αλλά και  των υψηλότερων επιτοκίων επηρεάζουν το περιθώριο επενδυτικού κέρδους  αλλά και αυξάνουν τις ζητούμενες αποδόσεις από τα ακίνητα. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει  σταδιακά και τις τιμές ακινήτων της εγχώριας αγοράς.

Βραχυπρόθεσμα όμως όσο παραμένει ισχυρή  η ζήτηση ακινήτων από το εξωτερικό, τόσο εκτιμάται  πως οι τιμές των σπιτιών θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους στο υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς, συμπαρασύροντας και τις τιμές στις δευτερεύουσες αγορές

«Η  ελληνική αγορά ακινήτων συνέχισε και το 2023 να προσελκύει επενδυτική ζήτηση, ιδιαίτερα για τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα οι τιμές να κινηθούν περαιτέρω ανοδικά. Οι αβεβαιότητες που προέκυψαν κατά την τελευταία διετία από την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια δεν ανέκοψαν την ανοδική τάση των τιμών των ακινήτων και δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζουν σημαντικά την οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση της ΤτΕ .

Μάλιστα σύμφωνα με την ΤτΕ, ξεχώρισε ο τομέας των οικιστικών ακινήτων και ειδικά η κατοικία επενδυτικών χαρακτηριστικών. Αυτό έγινε επειδή συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τους αντίστοιχους ρυθμούς αύξησης ακινήτων να καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.