Quantcast
Ακρίβεια: Πότε θα πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα - enikonomia.gr
share

Ακρίβεια: Πότε θα πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα

δημοσιεύτηκε:

Αργεί και άλλο η αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα.  Υπενθυμίζεται δε πως η Oxford Economics τόνιζε προ μηνός – όταν ήταν ενεργή η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά – ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αναμένονταν να μειωθούν και πως θα παρέμειναν 25% υψηλότερες  από ό,τι κατά τη δεκαετία πριν από τη πανδημία. Ήδη ο ιστορικός καύσωνας που πλήττει την Νότια Ευρώπη επιδεινώνει τα δεδομένα στη βιομηχανία  του ελαιόλαδου αυξάνοντας  τις τιμές ενώ η άφιξη  του φαινόμενου  El Nino  πιέζει προς τα πάνω τις τιμές του καφέ.  Οι τιμές στα τρόφιμα αναμένεται να αποκλιμακωθούν το 2024 χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να αποκλείσει κανείς έκτακτα γεγονότα ή απρόβλεπτους παράγοντες.

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Αξιοσημείωτο είναι δε πως έχουν γίνει ανατιμήσεις έως και 41% στις τιμές των τροφίμων μέσα στο 2023.  Επίσης επισημαίνεται πως τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν πως οι τιμές σε σύνολο 60 κατηγοριών τροφίμων και ποτών ήταν αυξημένες τον Ιούνιο του 2023  σε σύγκριση με τον Ιανουάριο σε 52 εξ αυτών, ενώ υπήρξαν μειώσεις στις τιμές μόνο σε 8 κατηγορίες τροφίμων

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι πιο μεγάλες αυξήσεις έγιναν  στις τιμές των νωπών φρούτων, το 41,15%, ενώ στη λίστα των ανατιμήσεων συμπεριελήφθησαν και  αρκετά  τυποποιημένα τρόφιμα. Αναλυτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2023: 

  • Αυξήσεις πάνω από 10% σημειώθηκαν στις τιμές άλλων προϊόντων  διατροφής (17,20%),
  • Αύξηση της τάξεως του 12,19% κατέγραψαν οι τιμές  σε παρασκευάσματα με βάση το κρέας
  • Αυξημένα κατά  11,05% ήταν και οι τιμές στα δημητριακά για πρωινό.

Σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις σε σειρά βασικών ειδών διατροφής. Όπως:

  • Αύξηση της τάξεως του 8,29% καταγράφει η τιμή  στο χοιρινό κρέας.
  •  Αυξημένη κατά 8,25% είναι η τιμή στο ελαιόλαδο
  • στις πατάτες (7,47%),
  • στις παιδικές τροφές (6,20%)
  •  αύξηση της τάξεως 5,96% σημειώνει η τιμή του ρυζιού.

Οι μειώσεις 

Ωστόσο μειώθηκε σημαντικά κατά 12,55% η τιμή των άλλων βρώσιμων ελαίων (κυρίως ηλιέλαιο). Επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2023 μείωση της τάξεως του 3,75% κατέγραψαν οι  τιμές των ζυμαρικών, των γιαουρτιών κατά 3,34% αλλά υποχώρησε και η τιμή του φρέσκου γάλακτος κατά 2,64%. Τη λίστα των λιγοστών κατηγοριών ειδών διατροφής των οποίων οι τιμές ήταν μειωμένες τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με τις αρχές του 2023  συμπλήρωσαν  τα κατεψυγμένα θαλασσινά (-2%), το βούτυρο (-1,71%) και τα αλλαντικά (-0,09%). Σημειώνεται δε πως  σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, ο  εναρμονισμένος  δείκτης  τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα  σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση δηλαδή 3,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων τον Ιούνιο.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.