Quantcast
Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυξάνονται και άλλο οι τιμές - enikonomia.gr
share

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Αυξάνονται και άλλο οι τιμές

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2024 στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, λόγω ένταξης της Ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων.  Μάλιστα ο όμιλος  Grimaldi και η Attica Group που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας, αλλά και της Κρήτης, ανακοίνωσαν χθες τις προσαυξήσεις ανά φορτηγό, ενώ η Attica ανακοίνωσε επιβαρύνσεις και για τους επιβάτες κάτι, που αναμένεται να πράξει τις επόμενες ημέρες και ο όμιλος Grimaldi.

Το επιπλέον κόστος

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι προσαυξήσεις  του ομίλου Grimaldi και της Attica Group στα φορτηγά κυμαίνονται ανάλογα τη γραμμή από 1,50 ευρώ ανά γραμμικό μέτρο στις γραμμές Ηγουμενίτσα – Μπάρι (και το αντίστροφο) μέχρι 5,70 ευρώ στη γραμμή Πάτρα – Αγκόνα. Αυτό σημαίνει ότι ένα φορτηγό 20 μέτρων θα πληρώσει επιπλέον από 34 μέχρι και 114 ευρώ.

Στους επιβάτες, ο όμιλος Attica Group ανακοίνωσε προσαύξηση στην τιμή του εισιτηρίου από 4-12 ευρώ, ανάλογα την γραμμή, που σημαίνει ότι αντιστοίχως το εισιτήριο γίνεται ακριβότερο κατά τον αναλογούντα «επίναυλο CO2».

Η Attica Group

Όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση προς τους ναυτικούς πράκτορες ο όμιλος Attica Group, «η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, όρισε την 1η Ιανουαρίου 2024 ως ημερομηνία εφαρμογής του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (Emission Trading System – ETS) για τη ναυτιλία.

Η θέσπιση των ευρωπαϊκών κανονισμών EU ETS αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, καθώς η κάθε ναυτιλιακή εταιρεία θα πρέπει να αγοράζει για κάθε τόνο καυσίμου που καταναλώνει, τη χρηματιστηριακή αξία του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει. Η συμμόρφωση με τις παραπάνω κανονιστικές υποχρεώσεις, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους λειτουργίας των πλοίων. H Attica σημειώνει  ότι η χρέωση EU ETS θα αναπροσαρμόζεται μηνιαίως με βάση τις μέσες τιμές της αγοράς για τις εκπομπές CO2».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.