Quantcast
Aναδρομικά: Στο τραπέζι η επιστροφή σε όλους τους συνταξιούχους - Τι εξετάζει η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Aναδρομικά: Στο τραπέζι η επιστροφή σε όλους τους συνταξιούχους – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου φαίνεται πως βρίσκεται η επιστροφή των αναδρομικών ποσών σε όλους τους συνταξιούχους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ” TA NEA”, το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη εξετάσει το σύνολο των περικοπών και αναδρομικών στις συντάξεις σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, ακόμα και αυτές που έχει βάλει φρένο το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πρόκειται για συνολικές διεκδικήσεις από περικοπές των μνημονίων άνω των 2,6 δισ. ευρώ που αφορούν περισσότερους από 1,6 εκατ. συνταξιούχους. Οι επιστροφές αφορούν διεκδικήσεις περίπου 720 εκατ. ευρώ από αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και 1,9 δισ. ευρώ από δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παράλληλα, υπάρχουν εκκρεμότητες με την πληρωμή αναδρομικών του 11μήνου (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 ) για τις περικοπές από δώρα και επικουρικές (τα αναδρομικά για τις κύριες πληρώθηκαν). Η απόφαση όμως αφορούσε μόνο αυτούς που είχαν καταθέσει αγωγές μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2020. Ωστόσο, οι διεκδικήσεις συνεχίζονται στα δικαστήρια από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΣτΕ αναγνωρίζει το γεγονός ότι κακώς έγιναν οι περικοπές, αλλά αναγνωρίζει λόγους εκτάκτου ανάγκης και υψηλού δημοσιονομικού κόστους. Έτσι, δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιστροφές. Όμως δεν απαγορεύει την επιστροφή τους.

Ποια θα είναι η δημοσιονομική επιβάρυνση για την επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους

Εάν γίνει η επιστροφή των αναδρομικών ποσών σε όλους τους  συνταξιούχους, αυτό σημαίνει σε ετήσια βάση, δημοσιονομική επιβάρυνση άνω των 600 εκατ. ευρώ (όσο π.χ. δύο προγράμματα Γέφυρα για την επιδότηση δανείων λόγω πανδημίας).

Η αφετηρία των τεσσάρων δόσεων, στην περίπτωση που αποφασιστεί το σχέδιο, τοποθετείται πιθανότητα το 2024, καθώς ο προϋπολογισμός του 2023 έχει ήδη κλείσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα, με πιθανότερο σενάριο την άνοιξη του 2023.

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.