Quantcast
«Ανακαινίζω - Νοικιάζω»: Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις-Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω»: Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις-Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».

Για το πρόγραμμα αυτό είχε μιλήσει πρόσφατα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ” ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ”.

«Τα 50 εκατομμύρια, τα οποία θα δοθούν γι’ αυτό το σκοπό από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μπορούν να δοθούν για ανακαίνιση περίπου 12,5 χιλιάδων κατοικιών, οι οποίες είναι έως 100 τετραγωνικά. Το οικογενειακό εισόδημα είναι 40.000 ευρώ για την αιτούσα ή τον αιτούντα και επίσης το όριο της περιουσίας θα είναι 300.000. Άρα νομίζω ότι είναι αρκετά ευέλικτο, θα είναι πάρα πολύ εύκολο, όλο ψηφιακό και ουσιαστικά μπορείς να έχεις 40% μιας ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ με αποκλειστικό σκοπό, να μπορέσουμε να δώσουμε όλα αυτά τα διαμερίσματα προς εκμίσθωση» είπε.

Και πρόσθεσε πως «είναι υποχρέωση σου να μισθώσεις το σπίτι για τρία χρόνια και να ανοίξουμε το οικιστικό απόθεμα γιατί είναι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια που αυτή τη στιγμή δηλώνονται κενά στο Ε2».

«Έχει ανακοινωθεί ότι θα αξιοποιηθούν και αχρησιμοποίητα ακίνητα του Δημοσίου για κοινωνικές κατοικίες. Σχετικά με το αν έχει γίνει κάποια πρόοδος σε αυτό το πρόγραμμα η κα Ζαχαράκη αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή δουλεύουμε την Κοινή Υπουργική, είναι δύσκολο. Το πρόγραμμα αυτό έχει πάρα πολλές εκφάνσεις γιατί υπάρχουν και διαφορετικά κίνητρα. Έχεις και τα οικόπεδα έχεις και άλλα, τα οποία είναι αυτή τη στιγμή να κατεδαφιστούν και υπάρχουν και δομημένα, ούτως η άλλως ακίνητα. Θεωρώ ότι μέσα στη χρονιά θα έχουμε εξελίξεις γιατί υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον και από τους δήμους για να στεγάσουν δημοσίους υπαλλήλους. Είναι το επόμενο μεγάλο εγχείρημά μας που δουλεύουμε, αλλά για να διευρύνουμε λίγο και το απόθεμα»  τόνισε.

 Τι άλλο  πρέπει να γνωρίζετε  για το πρόγραμμα

Παράλληλα επισημαίνεται πως  δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα  ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

  • Το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
  • Διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που είναι ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%).
  • Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών.
  • Δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.
  • Έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.

Διευκρινίζεται πως  για τη ένταξη στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως το πρόγραμμα αφορά 12.500 κλειστές κατοικίες και στο πλαίσιο αυτού θα επιδοτηθούν μέχρι και 10.000 ευρώ για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης. Στο ποσό επιδότησης θα  περιλαμβάνεται το κόστος των υλικών και των εργασιών.

Η επιδότηση θα ανέρχεται στο 40% των δαπανών και χορηγείται υπό δύο προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

  • Τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά.
  • Μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον 3 ετών

Επίσης το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» θα δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους του προγράμματος να πάρουν το 50% του ποσού ως προκαταβολή.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.