Quantcast
«Ανακυκλώνω – Aλλάζω θερμοσίφωνα»: Έτσι λάβετε την επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα - Τα προβλήματα με τις πολυκατοικίες - enikonomia.gr
share

«Ανακυκλώνω – Aλλάζω θερμοσίφωνα»: Έτσι λάβετε την επιδότηση για ηλιακό θερμοσίφωνα – Τα προβλήματα με τις πολυκατοικίες

δημοσιεύτηκε:

Προβληματισμοί υπάρχουν στις πολυκατοικίες για το πρόγραμμα  «Ανακυκλώνω – Aλλάζω θερμοσίφωνα»  στο πλαίσιο του οποίου δίνεται  επιδότηση που αγγίζει το 60% της αγοράς ενός νέου, σύγχρονης τεχνολογίες, ηλιακού.

« Δεν υπάρχει συνεννόηση  στις πολυκατοικίες. Κάποιοι είναι σύμφωνοι να μπει ηλιακός θερμοσίφωνας, ενώ κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν καθώς θεωρούν ότι θα χαλάσει η ταράτσα » είπε μια κυρία στην κάμερα της ΕΡΤ αναφερόμενη στο πρόγραμμα.

«Έχω ακούσει από  κάποιους διαχειριστές αλλά και από πολίτες ότι υπάρχει θέμα ποιος θα πρωτοβάλει τον ηλιακό θερμοσίφωνα στην σκεπή γιατί οι χώροι είναι περιορισμένοι κυρίως στις παλιές πολυκατοικίες» είπε κάποιος κύριος.

Στη κάμερα της ΕΡΤ για το θέμα αυτό μίλησε και ο κύριος Ζαχαρίας, που είναι ένοικος πολυκατοικίας με 10 διαμερίσματα ο οποίος τόνισε πως τα οφέλη του ηλιακού θερμοσίφωνα δεν αφήνουν χώρο σε διαφωνίες.  «Έξι ένοικοι δεν έχουν βάλει ακόμα ηλιακό θερμοσίφωνα, πιθανόν να το σκεφτούν μετά . Γιατί όλοι αυτό το πρόγραμμα λίγο – πολύ, το πολύ συζητάνε και ρωτάνε .Σε περιπτώσεις που κάνουν χρήση ταράτσας τους προβληματίζει γιατί πιάνει κάποιο χώρο. Μπορεί να έχουν ορισμένα προβλήματα, όπως το είναι πολύ βαρύ, αλλά όλα αυτά υπερνικώνται » σημείωσε.

Τι λένε οι μηχανολόγοι

Για το πρόγραμμα αυτό, αλλά και για το θέμα των πολυκατοικιών μίλησε σήμερα μηχανολόγος και μηχανικός, Γιώργος Βρούτσης στην ΕΡΤ.

«Πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον άνθρωπο για να μας τοποθετήσει τον ηλιακό θερμοσίφωνα ο οποίος  θα εγγυηθεί πως δεν θα  δημιουργηθούν προβλήματα στους συγκατοίκους » τόνισε.  «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μεγάλη παραγωγή στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αλλά και έχουμε πολύ καλές εταιρείες και από τις καλύτερες στον κόσμο που θα βοηθήσουν και στην παραγωγή των ηλιακών θερμοσιφώνων αλλά και στους στόχους που έχουμε θέσει  για την εξοικονόμηση ενέργειας και  για την καταπολέμηση της ρύπανσης του περιβάλλοντος»  συμπλήρωσε.

 

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα

Μερικά σημαντικά στοιχεία του προγράμματος είναι τα εξής:

Το πρόγραμμα 

Το  «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» που αφορά την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο μήνα Μάιο και περίπου  120.000 οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν να  λάβουν επιδότηση έως και 60% στο πλαίσιο του προγράμματος.

Πάντως για να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα θα πρέπει να γίνει απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται, είτε από την πρώτη κατοικία είτε από την εξοχική. Δηλαδή οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει:

  • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρσή τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
  • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
  • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Οι αιτήσεις 

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα θα γίνονται  στην πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr  με  τους κωδικούς Taxisnet, ενώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να  να  έχουν ΑΦΜ και δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2021.

Στην αίτηση  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα παρακάτω  στοιχεία:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας, ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο.

Οι προϋποθέσεις ένταξης

Οι προϋποθέσεις ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
  • Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
  • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.
  • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
  • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πολυκατοικίες 

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για τον κάθε ένοικο να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα στην ταράτσα της πολυκατοικίας εφόσον είναι κοινόχρηστη, χωρίς μάλιστα να πρέπει να προηγηθεί γενική συνέλευση, ενώ 120.000 νοικοκυριά πρόκειται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, μειώνοντας έτσι τουλάχιστον 210 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο. Παράλληλα, η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά 65%.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.