Quantcast
Αναπροσαρμογή συντελεστών Φ.Π.Α. από 1.1.2017 στα νησιά που δεν παραμένει η μείωση - enikonomia.gr
share

Αναπροσαρμογή συντελεστών Φ.Π.Α. από 1.1.2017 στα νησιά που δεν παραμένει η μείωση

δημοσιεύτηκε:


Aπό 1.1.2017 στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ παραμένουν έως το τέλος του 2017 μόνο τα νησιά των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Τα νησιά του νομού Λέσβου: Λέσβος, Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος.
Τα νησιά του νομού Χίου: Χίος, Οινούσσες και Ψαρά.
Τα νησιά του νομού Δωδεκανήσου (σ.σ. η Ρόδος και η Κάρπαθος εξαιρούνται της μείωσης): Κως, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Λέρος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο καθώς και τα μικρότερα νησιά Αγαθονήσι, Αλιμία, Αρκοί, Χάλκη, Φαρμακονήσι, Γυαλί, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νίμος, Ψέριμος, Σαρία, Στρογγυλή, Σύρνα και Τέλενδος.
Τα νησιά του νομού Σάμου: Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι.
Το νησί του νομού Έβρου: Σαμοθράκη

Υπενθυμίζουμε ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που συνεχίζουν να ισχύουν σε αυτά τα νησιά είναι:
α) ο κανονικός συντελεστής 17%,
β) ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του του Κώδικα ΦΠΑ 9%,
γ) ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες του Κώδικα ΦΠΑ, 4%. 

Για όλα τα υπόλοιπα νησιά (εκτός των νησιών για τα οποία ήδη είχε καταργηθεί η μείωση του 30% με προηγούμενες διατάξεις2) από 1.1.2017 καταργείται η μείωση του 30% και, οι ισχύοντες συντελεστές Φ.Π.Α. που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

α) ο κανονικός συντελεστής 24%,
β) ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για τα αγαθά και τις υπηρεσίες του Κώδικα ΦΠΑ 13%,
γ) ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες του του Κώδικα ΦΠΑ, 6%. 

Κατά συνέπεια όλοι οι επιτηδευματίες των υπόλοιπων νησιών, τα οποία δεν ανήκουν στα νησιά για τα οποία παραμένει η μείωση, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν του συντελεστές ΦΠΑ ως ανωτέρω.

Βάσει του Κώδικα ΦΠΑ, σύμφωνα με την οποία στην παράδοση αγαθών, στην ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών εφαρμόζονται οι συντελεστές που ισχύουν κατά το χρόνο που ο φόρος καθίσταται απαιτητός σύμφωνα με τα ρ του ίδιου Κώδικα, σε φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από 01.01.2017 και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα ή υπηρεσίες που η παροχή τους ξεκίνησε πριν την 01.01.2017, αλλά ολοκληρώνεται μετά την ημερομηνία αυτή.

Αντίστοιχα σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1.1.2017 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής (π.χ. λογιστικού σημειώματος, κλπ), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι, στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της. Σε περίπτωση εκ παραδρομής εφαρμογής μεγαλύτερου συντελεστή ΦΠΑ, π.χ. 24% αντί 13%, σε χονδρική πώληση αγαθών, υπάρχει δυνατότητα (σύμφωνα με το άρθρο 8 να εκδοθεί πιστωτικό σημείωμα μόνο για τη διόρθωση του ΦΠΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.