Quantcast
Ανάπτυξη: Στο 2,2% την εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας - Τι χρειάζεται για να συνεχιστούν οι θετικές επιδόσεις στην Οικονομία - enikonomia.gr
share

Ανάπτυξη: Στο 2,2% την εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας – Τι χρειάζεται για να συνεχιστούν οι θετικές επιδόσεις στην Οικονομία

δημοσιεύτηκε:

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023  προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και της πιο ήπιας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Για το 2024, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,0%.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η βελτιωμένη επίδοση μπορεί να επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ότι η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το RRF θα προχωρήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ότι η γεωπολιτική κρίση δεν θα κλιμακωθεί και ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν θα αφήσει μόνιμο τραύμα στην οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, ο γενικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 3,8% για το 2024 (έναντι 4,3% το 2023 και 9,3% το 2022), αντανακλώντας τη διατήρηση ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων από τις τιμές των ειδών διατροφής, των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. Θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία μαρτυρούν και οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.