Quantcast
Ανάστατος ο εμπορικός κόσμος στα νησιά - enikonomia.gr
share

Ανάστατος ο εμπορικός κόσμος στα νησιά

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΥ

 

Προβλήματα για τους εμπόρους έξι νησιών εγκυμονεί η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένου συντελεστή που θα ισχύσει από την1η Οκτωβρίου. Μαζί με τους κατοίκους του νησιού, για τους οποίους θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος ζωής τους, ακόμα μεγαλύτερο είναι το άγχος που βιώνουν οι επαγγελματίες σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο, επειδή αποτελούν τα πρώτα νησιά στα οποία εφαρμόζεται το μέτρο.  Οι κάτοικοι των εν λόγω νησιών αναμένουν ότι το κύμα αυξήσεων που θα ακολουθήσει θα είναι μεγάλο, επηρεάζοντας όχι μόνο την καθημερινότητά τους, αλλά και την εικόνα που θα διαμορφωθεί στον χάρτη του εμπορίου. «Μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις, λουκέτα στα καταστήματα και αύξηση της ανεργίας» εκτιμά τις συνέπειες του μέτρου ο Ευάγγελος Κατσαράς αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου. Υποστηρίζει μάλιστα ότι η αύξηση στο 13% του ΦΠΑ, – όταν στα σε άλλα κράτη ισχύει το 6% – αυτομάτως καθιστά τα ελληνικά νησιά μη ανταγωνιστικά, λέγοντας ότι «το τουριστικό προϊόν θα γίνει πιο ακριβό και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τους επαγγελματίες του νησιού».

Η απόφαση να ενταχθεί η Σκιάθος στα νησιά όπου θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς μειωμένου συντελεστή, ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής. Ο Παναγιώτης Διολέττας πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Σκιάθου, εκφράζει το φόβο του ότι εξαιτίας του μέτρου θα μειωθεί ο τουρισμός λέγοντας ότι «ο Ευρωπαίος τουρίστας θα επιλέξει να κάνει τις διακοπές του σε κάποιο φθηνότερο και πιο ανταγωνιστικό μέρος στην Ευρώπη, την ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών θα επιβαρύνονται με υψηλό κόστος σε προϊόντα και υπηρεσίες».

«Τουλάχιστον κατά 10% θα αυξηθεί το κόστος στην καθημερινότητα των νησιωτών» υποστηρίζει ο Ιωάννης Πάππου πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσων και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σε τέτοιες δύσκολες εποχές ο τελικός καταναλωτής επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος, δημιουργώντας προβλήματα και στους επαγγελματίες, αφού ο τζίρος τους αναμένεται να μειωθεί ακόμα πιο πολύ»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.