Quantcast
Ανοδική η πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος στο δ' τρίμηνο του 2016 - enikonomia.gr
share

Ανοδική η πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος στο δ’ τρίμηνο του 2016

δημοσιεύτηκε:

Στις 130 μονάδες διαμορφώθηκε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το 4ο τρίμηνο του 2016, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε δείγμα 3.020 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 16/12/2016 έως 31/12/2016.

Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 130 μονάδες. Η άνοδος του δείκτη αποτυπώνει την θετική εικόνα που έχουν διαμορφώσει οι CEOs για την τρέχουσα κατάσταση, λόγω της διαφαινόμενης τάσης σταθεροποίησης της οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, παρά την τριβές με τους δανειστές εξαιτίας διαφωνιών πάνω σε θέματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει άνοδο του δείκτη σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε αύξηση και διαμορφώθηκε στις 124 μονάδες έναντι 115 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε μικρή άνοδο στις 136 μονάδες έναντι 134 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.

Αναλυτικά, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις για το 4ο τρίμηνο του 2016:

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 147 μονάδες έναντι 138 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο (10% του συνόλου) έναντι του προηγούμενου τρίμηνου (ποσοστό που αυξάνεται σε 17% για τους CEO’s των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων), ενώ παράλληλα το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε μειώθηκε σε 54% έναντι 64% το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά βελτιώθηκε στις 143 μονάδες έναντι 137 του προηγούμενου τριμήνου. Το ποσοστό των CEOs που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος αυξήθηκε σε 15% έναντι 13% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε αξιόλογη άνοδο στις 143 μονάδες έναντι 128 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με 1 έτος πριν αυξήθηκε σε 13%, έναντι 9% το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης σημείωσε ελαφρά κάμψη στις 141 μονάδες έναντι 142 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή ανήλθε σε 20%, ποσοστό που αυξάνεται σε 26% για τους CEOs των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών παρουσίασε μικρή άνοδο στις 114 μονάδες έναντι 112 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση των εταιρειών τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν, ανήλθε σε 44% ποσοστό που αυξάνεται σε 57% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Ο δείκτης προσδοκιών των CEOs για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους το επόμενο έτος σημείωσε αύξηση στις 133 μονάδες έναντι 131 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που προσδοκεί βελτίωση αυξήθηκε σε 48% έναντι 44% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων σε ποσοστό 64%.

Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε άνοδο στις 114 μονάδες έναντι 101 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων που διοικούν είναι υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 28%, ποσοστό που αυξάνεται σε 43% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι η πτώση του δείκτη επενδυτικών προσδοκιών στις 125 μονάδες έναντι 129 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι υψηλότερη κατά τον επόμενο χρόνο, ανήλθε σε 30%, ποσοστό που αυξάνεται σε 55% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης σημείωσε άνοδο στις 104 μονάδες έναντι 98 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διοικούν είναι αυξημένος σε σύγκριση με ένα έτος πριν, ανήλθε σε 38%, ενώ για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυξάνεται σε 43%. Ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης σημείωσε νέα άνοδο στις 139 μονάδες έναντι 133 του προηγούμενου τριμήνου. Το 39% των CEOs δηλώνουν ότι η απασχόληση στις εταιρείες που διοικούν θα είναι αυξημένη 1 έτος μετά, ποσοστό που αυξάνεται σε 48% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον να εκφράσουν την άποψη τους για την επίτευξη των προϋπολογισθέντων ρυθμών ανάπτυξης της Ελλάδος για τα έτη 2017 και 2018. Μόνο το 5% των CEOs συμφωνεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιτευχθούν στον βαθμό των επίσημων προβλέψεων. Ένας στους δύο CEOs πιστεύει ότι θα επιτευχθούν σε μικρό βαθμό (η ανάπτυξη θα είναι γύρω στο 1,5%). Αντίθετα το 43% των CEOs θεωρεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι προϋπολογισθέντες ρυθμοί ανάπτυξης και αυτοί θα συνεχίσουν να κυμαίνονται γύρω στο ±0,5% μεταβολή.

Οι CEOs ερωτήθηκαν επιπλέον για την επίδραση στην εφαρμογή του συμφωνηθέντος μεταρρυθμιστικού προγράμματος με τους Δανειστές, καθώς και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017, από μια πιθανή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μεταξύ των CEOs υπερτερεί η άποψη της αρνητικής επίδρασης (ποσοστό 39%) έναντι της θετικής (ποσοστό 34%), ενώ το 27% του συνόλου θεωρεί ότι η επίδραση θα είναι ουδέτερη. Ωστόσο στην κατανομή των απόψεων διαπιστώνεται σημαντική διαφοροποίηση στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι CEOs των οποίων σε ποσοστό 50% δηλώνουν ότι η επίδραση θα είναι αρνητική, ενώ μόνο το 19% πιστεύει ότι η επίδραση θα είναι θετική.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.