Quantcast
Ακίνητα: Πήραν «φωτιά» οι αιτήσεις για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Πήραν «φωτιά» οι αιτήσεις για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών

δημοσιεύτηκε:

Όλο και περισσότεροι δήμοι υποβάλουν αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για “κούρεμα” των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καθώς θεωρούν ότι αυτές είναι αισθητά υψηλότερες από τις πραγματικές και ότι προκύπτουν άδικες επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ και άλλους 18 φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Αίτημα για το θέμα αυτό έχουν υποβάλει μεταξύ άλλων ο Δήμος Αθηναίων ο οποίος ζήτησε μείωση των νέων αντικειμενικών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και μετά ακολούθησαν οι Δήμοι  Γλυφάδας, Πατρέων, Παλλήνης, Μοσχάτου -Ταύρου, Πύλου -Νέστορος, Κέρκυρας, Κορινθίων.

Οι ενστάσεις

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να υποβάλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, έως τις 20 Ιανουαρίου 2023. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αφήσει το παραμικρό περιθώριο αναδρομικών διορθώσεων καθώς θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ  του 2022 και ενδεχομένως ούτε το 2023

Αυτό σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ και οι υπόλοιποι φόροι που έχουν επιβληθεί σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων οι οποίες έγιναν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 δεν θα αλλάξουν. Παράλληλα θα υπάρξει  σημαντική ελάφρυνση και σε περιοχές που έχουν πραγματοποιηθεί (και θα πραγματοποιηθούν) μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές  και κληρονομιές  ακινήτων από τις αρχές του 2022.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.