Quantcast
Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έξοδο στις αγορές - enikonomia.gr
share

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα έξοδο στις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Aυτή την εβδομάδα,η Ελλάδα θα επιχειρήσει νέα έξοδο στις αγορές με την έκδοση επταετούς διάρκεια ομολόγου.

Στόχος είναι το κόστος δανεισμού να κυμανθεί μεταξύ 2,7% και 3,1%.

Πέντε τράπεζες θα διαχειριστούν την έκδοση με το Ελληνικό Δημόσιο στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυξημένο, σε μία στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν ελκυστικότερα χρεόγραφα στην Ευρώπη.

Η έξοδος στις αγορές γίνεται σε μια περίοδο που το κόστος δανεισμού της Ελλάδος έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα 12 ετών και η διαφορά απόδοσης, δηλαδή το λεγόμενο το spread, των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών ομολόγων είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010.

Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι πως η ζήτηση δείχνει να μετατοπίζεται από τα hedge funds σε πιο μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές, παρότι η χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας εμποδίζει αρκετούς επενδυτές από το να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας ύψους έως 19 δισ. ευρώ (με αδιάθετα κεφάλαια του τρίτου Μνημονίου και την έκδοση ομολόγων) μέχρι τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, το οποίο θα λειτουργήσει ως εγγύηση ασφαλείας για τους επενδυτές, καθώς θα διασφαλίζει την πλήρη κάλυψη των λήξεων του δημοσίου χρέους έως τα τέλη του 2019, στηρίζοντας το αξιόχρεο της χώρας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.