Quantcast
Άρειος Πάγος: Απόφαση "βόμβα" για τις άκυρες συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων του Δημοσίου - enikonomia.gr
share

Άρειος Πάγος: Απόφαση “βόμβα” για τις άκυρες συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων του Δημοσίου

δημοσιεύτηκε:

Απόφαση “βόμβα” εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τις άκυρες συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων του δημοσίου τομέα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, σύμφωνα με την απόφαση, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δικαιούνται πλήρη δεδουλευμένα ακόμη και όταν οι συμβάσεις τους κρίνονται άκυρες. Μια απόφαση που είναι σημαντική αφού λύνει τη διχογνωμία που υπήρχε έως σήμερα στις δικαστικές αποφάσεις για αυτό το ζήτημα, ενώ δύο αντίθετες αποφάσεις είχαν εκδώσει τα δύο Εργατικά Τμήματα του Αρείου Πάγου. Παράλληλα πολλοί εργαζόμενοι μπορούν πλέον να διεκδικήσουν δικαστικά τα δεδουλευμένα τους. Η Ολομέλεια του Πάγου έκρινε πως σε περίπτωση άκυρης σύμβασης εργασίας αλλά και γενικότερα σύμβασης παροχής υπηρεσιών ( συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, stage κλπ) ο εργοδότης έχει καρπωθεί τα οφέλη από την εργασία, ανεξαρτήτως του αν η σύμβαση είναι έγκυρη ή άκυρη:
Εφόσον η σύμβαση είναι έγκυρη, ο εργαζόμενος θα λάβει ότι προβλέπει η σύμβαση του, αρκεί ο μισθός του να μην υπολείπεται του νομίμου. Αν όμως η σύμβαση είναι άκυρη όπως αποφάσισαν οι αεροπαγίτες, ο εργαζόμενος στην περίπτωση αυτή θα λάβει την αμοιβή την οποία κατέβαλε αναγκαστικά ο εργοδότης για την ίδια εργασία σε άλλο πρόσωπο με τις ίδιες ικανότητες και τα ίδια προσόντα του απασχοληθέντος με έγκυρη σύμβαση εργασίας.
Υπολογισμός
Η αμοιβή αυτή κατά την απόφαση, δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τις αποδοχές που προβλέπουν οι ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και διαιτητικές αποφάσεις ή αν δεν υπάρχουν τέτοιες, η αμοιβή που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο εργοδότης καταβάλει σε άλλον εργαζόμενο με έγκυρη σύμβαση εργασίας. Η υπόθεση που κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο αφορούσε εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου , οι οποίοι εμφανίζονταν προσχηματικά ως μαθητευόμενοι ( stagiers) ενώ όπως υποστήριζαν δούλευαν κανονικά επί πολλά χρόνια

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.