Quantcast
Βαρουφάκης σε Ντάισελμπλουμ: Η κυβέρνηση δεν συζητά με την τρόικα - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης σε Ντάισελμπλουμ: Η κυβέρνηση δεν συζητά με την τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Βαρύ κλίμα επικράτησε στις συναντήσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η κυβέρνηση έχει τη διάθεση συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να υπάρξει μία νέα συμφωνία, που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, αλλά όχι με την τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κάτι που άφησε τον ξένο επίσημο φανερά δυσαρεστημένο.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε την πρόταση διεθνούς διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, την οποία έχει ζητήσει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η διάσκεψη για το χρέος είναι το Eurogroup, εννοώντας ότι αυτό είναι το κατάλληλο όργανο για τη συζήτηση του θέματος. 

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι έγινε συζήτηση για τα επόμενα βήματα, αλλά είπε ότι η Ευρώπη περιμένει τις ελληνικές προτάσεις και δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις. 

Σε ότι αφορά την παράταση του προγράμματος, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί, η νέα προθεσμία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και είναι απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης τα επόμενα βήματα

 Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα ο ελληνικός λαός χρειάστεηκε να αντέξει σκληρά μέτρα και είναι κρίμα να χαθούν σήμερα αυτές οι θυσίες. «Είμαστε προσηλωμένοι στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής σταθερότητας της οικονομικής ανεξαρτησίας και την επανόδου της ανάπτυξης όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία».

Η άρνηση συνεργασίας με την τρόικα αποτελεί μεγάλο  “αγκάθι” στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Ευρώπη, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times,  θεωρεί τις συζητήσεις με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του σημερινού προγράμματος ως προϋπόθεση για να συνεχισθεί ο διάλογος των δύο πλευρών και να υπάρξει τεχνική παράταση του σημερινού προγράμματος και μετά το τέλος Φεβρουαρίου. 

Εξηγώντας ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η νέα ελληνική Κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με σύνθημα την απόρριψη του προγράμματος που δημιουργεί την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση τον αποπληθωρισμό και πλήττει τα εισοδήματα

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συζητήσεις με την τριμερή επιτροπή (τρόικα), γιατί αυτή υποστηρίζει ένα πρόγραμμα, το οποίο η κυβέρνηση αμφισβητεί, καθώς θεωρεί ότι δεν επιτρέπει την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, ούτε την αποπληρωμή των χρεών της. 

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα, η οποία δεν πρέπει να ανατραπεί, προσθέτοντας ότι  τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίσθηκαν σε μια νύκτα. 

 

Δείτε το βίντεο

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.