Quantcast
Χαρτονομίσματα: Δες τι μπορείς να κάνεις εάν είναι σκισμένα - Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι στο εξωτερικό - enikonomia.gr
share

Χαρτονομίσματα: Δες τι μπορείς να κάνεις εάν είναι σκισμένα – Τι ισχύει στην Ελλάδα και τι στο εξωτερικό

δημοσιεύτηκε:

Έχεις σκισμένα ή κατεστραμμένα χαρτονομίσματα και δεν ξέρεις τι να κάνεις; Τότε σου έχουμε τη λύση. Όσοι λοιπόν έχουν φθαρμένα χαρτονομίσματα  μπορούν να τα αντικαταστήσουν σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • όταν προσκομίζεται άνω του 50% του χαρτονομίσματος ή
  • όταν προσκομίζεται έως και το 50% του χαρτονομίσματος και ο συναλλασσόμενος αποδεικνύει ότι τα υπόλοιπα τμήματα που λείπουν  έχουν καταστραφεί.

Φθαρμένα χαρτονομίσματα: Σε ποια καταστήματα γίνεται η ανταλλαγή; Υπάρχει όριο στην ποσότητα;

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η ανταλλαγή φθαρμένων και ελλιπών τραπεζογραμματίων γίνεται  στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας  (Ελ. Βενιζέλου 21 στην Αθήνα) και στο υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 4 στην Θεσσαλονίκη) γίνεται καθημερινά από  8 π.μ μέχρι τις 2 μ.μ. και έως 10 τεμάχια ανά αξία. Για μεγαλύτερες ποσότητες φθαρμένων και ελλιπών τραπεζογραμματίων οι ανταλλαγές γίνονται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες (για το Κεντρικό Κατάστημα στο τηλ. 210 320 2772).

Για πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ανταλλαγής ελλιπών ήφθαρμένων τραπεζογραμματίων ευρώ από τα Υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων της Τράπεζας Ελλάδος.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδας στην ιστοσελίδα της www.bankofgreece.gr 

Τι ισχύει στο εξωτερικό

Ιαπωνία

Η δυνατότητα αυτή δίνεται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως στην Ιαπωνία. Μάλιστα σύμφωνα με το www.boj.or.jp, τα φθαρμένα χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Ιαπωνίας αλλά και τα κέρματα του γιεν μπορούν να ανταλλάσσονται με νέα μετρητά στο γκισέ των κεντρικών γραφείων της τράπεζας στο Τόκιο αλλά  και στα υποκαταστήματα σε όλη την Ιαπωνία  αλλά  κάποιες  προϋποθέσεις .

Όπως επισημαίνεται, η Τράπεζα αντικαθιστά τα φθαρμένα χαρτονομίσματα (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα σχισμένα ή καμένα) με νέα υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Όταν έχουν απομείνει τα 2/3 ή και άνω  του χαρτονομίσματος από το αρχικό υπόλοιπο: Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται η ανταλλαγή του χαρτονομίσματος  σε πλήρη ονομαστική αξία.
  • Όταν  έχουν απομείνει τα 2/5   του χαρτονομίσματος ή και άνω αλλά λιγότερα από τα 2/3 , του αρχικού υπόλοιπου:  Σε αυτήν την περίπτωση ανταλλάσσεται το χαρτονόμισμα στη μισή ονομαστική αξία.
  •  Όταν σε ένα χαρτονόμισμα έχει απομείνει λιγότερο από τα 2/5 του αρχικού.Σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται ανταλλαγή χαρτονομίσματος διότι  δεν έχει αξία ως τραπεζογραμμάτιο.

Συνεπώς εάν οι παραπάνω πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε  θα πρέπει να κλείσουν ένα ραντεβού με την αρμόδια τράπεζα για να γίνει αυτό ή να  επισκεφτούν αυτοπροσώπως  τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο Τόκιο ή κάποιο υποκατάστημα της . Διευκρινίζεται πως η  τράπεζα δεν ανταλλάσσει μετρητά που αποστέλλονται με ταχυδρομείο.

Αγγλία 

Τι ισχύει όμως στην Αγγλία για τα φθαρμένα χαρτονομίσματα; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της www.bankofengland.co.uk, ο πολίτης αποζημιώνεται για την ονομαστική αξία ενός κατεστραμμένου  χαρτονομίσματος εάν έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το μισό του τραπεζογραμματίου.

Σε αυτήν την περίπτωση για να γίνει αυτό θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση σε σχετική πλατφόρμα  για το  κατεστραμμένο  χαρτονόμισμα και αφού γίνει πρώτα η αξιολόγηση  ύστερα αποζημιώνεται   ηλεκτρονικά ο πολίτης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν σχετικό  email στο [email protected] ή να καλέσουν  στο 020 3461 2053 (Δευτ. – Παρ 8 π.μ. – 3.30 μ.μ.)  προκειμένου να ενημερωθούν περαιτέρω.  Επίσης επισημαίνεται πως λίγες  περιπτώσεις πολιτών  αποζημιώνονται εάν έχουν λιγότερο από το μισό του χαρτονομίσματος κατεστραμμένο . Αυτό συνήθως ισχύει μόνο για επιχειρήσεις, για παράδειγμα όταν η ζημιά έχει προκληθεί από πυρκαγιά σε ΑΤΜ.

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.