Quantcast
Χατζηδάκης για έκτακτο επίδομα Πάσχα: Υπό προϋποθέσεις η χορήγησή του - Τι είπε για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης για έκτακτο επίδομα Πάσχα: Υπό προϋποθέσεις η χορήγησή του – Τι είπε για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα Πάσχα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες υπό προϋποθέσεις.

«Στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, έχουμε ανακοινώσει ήδη πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ. Όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας. Νοιαζόμαστε να μην φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει. Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Για τον νέο κατώτατο μισθό

Στην συνέχεια ρωτήθηκε πότε θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. «Στο τέλος Μαρτίου. Νομίζω το υπουργικό Συμβούλιο θα γίνει στις 22 Μαρτίου εάν δε αλλάξει κάτι, έτσι ώστε να ισχύσει η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου για να καλυφθούν και οι εργαζόμενοι που είναι στον τουριστικό τομέα που έχουν την εποχικότητα στη δουλειά τους» απάντησε ο κ. Χατζηδάκης και εκτίμησε πως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι άνω των 800 ευρώ. «Ένα πράγμα που είναι σχεδόν προφανές και θα μείνω εκεί είναι ότι το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από 8αλλά υπάρχει διαβούλευση αυτήν την ώρα  με τους φορείς, με τα αρμόδια Ινστιτούτα, όπως είναι η διαδικασία. Και παραμένει στόχος της κυβέρνηση μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον μέσο μισθό επισήμανε ότι έχει αυξηθεί περίπου 20% τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. «Παραλάβαμε τον μέσο μισθό 1.046 ευρώ και τώρα είναι 1.258 ευρώ, σχεδόν 20% αύξηση».

Για τους αγρότες

Για τους αγρότες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Απέναντι στους αγρότες, ανεξαρτήτως των κομμάτων, όλοι τρέφουμε μία συμπάθεια. Αισθανόμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς και τα προβλήματά τους και τα κατανοούμε. Φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι κατανοούν ότι υπάρχουν κάποια όρια. Εμείς εξαντλούμε τα περιθώρια και για αυτό ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα καύσιμα θα επιστραφεί. Αυτό είναι πάνω από 80 εκ. κόστος για το δημόσιο. Από εδώ και πέρα, μελετούμε με ποιον τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί αυτό».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι «πρέπει να δούμε τη δομή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι μαζί να δούμε θέματα λειτουργίας των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών, που πάνε τα χρήματα που παίρνουμε από την Ε.Ε. Πρέπει να μιλήσουμε και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στον αγροτικό τομέα για να έχουν ένα μόνιμο και βιώσιμο εισόδημα».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το ραντεβού της Τρίτης μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αγροτών, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Οι ίδιοι θα καταλάβουν την καλή διάθεση της κυβέρνησης. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μαζί τους. Πιστεύουμε στον ανοικτό διάλογο με ανοικτούς δρόμους. Αν ακολουθήσουν και οι ίδιοι μία μετριοπαθή γραμμή, όπως ακολουθεί και η κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να βρούμε ένα αποτέλεσμα. Ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το χρέος. Αυτό θα το κρατήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις παροχές που έχουμε δεσμευτεί. Και αν υπάρχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στο επίπεδο των εσόδων».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.