Quantcast
Χατζηδάκης για εργασιακά: Κωμικοτραγική και ζαλισμένη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για την ψηφιακή κάρτα - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης για εργασιακά: Κωμικοτραγική και ζαλισμένη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – Τι είπε για την ψηφιακή κάρτα

δημοσιεύτηκε:

Για την επίμαχη ρύθμιση του νομοσχεδίου σχετικά με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το οκτάωρο και τις υπερωρίες μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Όπως είπε σχετικά με τις αλλαγές της ρύθμισης, η επιμήκυνση της εργασίας εις αντάλλαγμα ρεπό ή μειωμένο ωράριο ισχύει σε οργανισμούς εδώ και χρόνια, απλώς την επεκτείνουμε για επιχειρήσεις που δεν έχουν συνδικαλιστικά όργανα. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας “δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει εκεί που δεν υπάρχουν Συνδικάτα ο εργαζόμενος να μην μπορεί να κάνει ρυθμίσεις που να του επιτρέπουν να κάθεται τις Παρασκευές ας πούμε για να βλέπει παραπάνω τα παιδιά του. Και επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί μόνος του ο εργαζόμενος εάν θεωρεί ότι αυτό τον εξυπηρετεί και πάντα με σεβασμό του συνολικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις του 8ωρου, των 40 ωρών εργασίας κλπ γιατί να μην μπορεί ο εργαζόμενος να κάνει τέτοιες ρυθμίσεις που να του επιτρέψουν για παράδειγμα με κάποια ρύθμιση του χρόνου του, με κάποια διευθέτηση του χρόνου του να πάρει άδεια όχι 4 εβδομάδες το χρόνο αλλά 5 εβδομάδες τον χρόνο”. Και τόνισε ότι “η ρύθμιση αυτή ισχύει ήδη στην Ελλάδα, απλώς εμείς την επεκτείνουμε με τον τρόπο που σας είπα “.
Για την ψηφιακή κάρτα και τους ελέγχους
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα της ψηφιακής κάρτας. Όπως είπε, “Φέρνουμε ένα μέτρο που εγώ το θεωρώ το βασικότερο του σχεδίου που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αυτό το μέτρο που εισάγουμε είναι βασικό αίτημα της ΓΣΕΕ”. Και συμπλήρωσε ότι “οι έλεγχοι με την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης εντατικοποιούνται και γίνονται πιο αυστηροί σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. To σημερινό καθεστώς όπως το χθεσινό και το προχθεσινό προφανώς έχει πρόβλημα. Αλλά το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είναι οριζόντιο το πρόβλημα και έχει να κάνει με την υποδηλωμένη εργασία, με την μαύρη εργασία κλπ”.
Για τα επιπρόσθετα μέτρα
“Εμείς ερχόμαστε γι’ αυτόν τον λόγο και εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης που είναι μια εγγύηση για τους εργαζομένους, μια επανάσταση για τα εργασιακά δεδομένα, ερχόμαστε και ενισχύουμε το ΣΕΠΕ και είμαστε ανοιχτοί σε αυτό το επίπεδο γιατί πράγματι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Και η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα και τα κόμματα και οποιοσδήποτε μπορεί να μας πει πρόσθετα μέτρα εάν θέλουν να τα εφαρμόσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Διότι ναι εκεί το δέχομαι υπάρχει ένα θέμα αλλά δεν έχει να κάνει ξαναλέω με την τήρηση των υπερωριών και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας έχει να κάνει με αυτή καθ΄αυτή την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας “,συμπλήρωσε .

Για τις αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός μίλησε για ακραία υποκρισία από τον ΣΥΡΙΖΑ και για «κωμικοτραγική, απεγνωσμένη, ζαλισμένη και εμπαθή αντιπολίτευση» που αντιδρά σε ρυθμίσεις που είναι υπέρ των εργαζομένων, παρομοίασε τον αρχηγό του ως άλλο Δον Κιχώτη που πολεμάει ανεμόμυλους και εν προκειμένω ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καν παρουσιαστεί επίσημα και δεν έχει τεθεί καν σε διαβούλευση. “Θα είναι ένα παγκόσμιο παράδειγμα διαδήλωσης κόντρα σε σειρά φιλεργατικών ρυθμίσεων”, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.