Quantcast
Χατζηδάκης: Μεγαλύτερη του 2% η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό του 2022 - enikonomia.gr
share

Χατζηδάκης: Μεγαλύτερη του 2% η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό του 2022

δημοσιεύτηκε:

Την πεποίθηση ότι, η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό του 2022 θα είναι μεγαλύτερη του 2% εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε σχετικά με τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό του 2022, “σαφώς θα είναι μεγαλύτερη του 2%” και πρόσθεσε ότι “τώρα η οικονομία μπαίνει σε θετικό έδαφος. Σημείωσε και ο Πρωθυπουργός ότι θα υπάρξει καινούρια διαδικασία όπως προβλέπεται και από τον νόμο στο πρώτο εξάμηνο. Η απόφαση που θα εκδοθεί αφού γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων κλπ θα βγει μέσα στο πρώτο εξάμηνο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εργασίας και θα αντανακλά τις δυνατότητες της οικονομίας της χώρας και φυσικά την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα για τους εργαζομένους”.

Εξήγησε τους λόγους που δόθηκε μικρή αύξηση στον κατώτατο μισθό. Όπως είπε “δόθηκε η αύξηση του 2% έχοντας εισηγήσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, της Τράπεζας της Ελλάδος, του ΚΕΠΕ, για πάγωμα, διότι είχε προηγηθεί μια περίοδο της ύφεσης 8,2% λόγω και της πανδημίας”.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων.

Όπως είπε ” Ο στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του α’΄ εξαμήνου του 2022 να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα και να μην το ξανασυζητήσουμε”.

“Πάμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε, θεωρητικά και πρακτικά στην διάθεσή μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα το οποίο πράγματι είναι ντροπή, το 2021 να υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων σε ένα ευρωπαϊκό κράτος”, τόνισε.

“Απευθυνθήκαμε στους δικηγορικούς συλλόγους και στο Οικονομικό Επιμελητήριο, υπήρξε αντίδραση θετική εκ μέρους τους. Υπήρξε μια καταρχήν έκφραση ενδιαφέροντος από 3600 δικηγόρους και λογιστές. Ξεκίνησε η εκπαίδευση των πρώτων από αυτούς, έγιναν εξετάσεις. Οι εξετάσεις είχαν έναν βαθμό δυσκολίας, διότι ενδιέφερε τον ΕΦΚΑ να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γνώσεις, πέρασαν τις εξετάσεις οι 170, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλοι γύροι. Ο επόμενος γύρος εξετάσεων αφού προηγηθεί η εκπαίδευση θα είναι στις 15 Δεκεμβρίου. Και σε αυτό το γύρο θα μπορούν να συμμετέχουν και δικηγόροι και λογιστές οι οποίοι απέτυχαν στον πρώτο γύρο”, ανέφερε σχετικά με το θέμα των εκκρεμών συντάξεων .

Λογιστές και δικηγόροι: Σε πόσο χρόνο εκκαθαρίζεται η σύνταξη του ασφαλισμένου

Στην ερώτηση σε πόσο χρόνο θα εκκαθαριστεί η σύνταξη κάποιου πολίτη που θα απευθυνθεί σε τέτοιο δικηγόρο ή λογιστή.


“Σε πρώτη φάση, οι δικηγόροι αυτοί και οι λογιστές θα παίρνουν καινούριες συντάξεις, καθώς οι παλαιότερες έχουν ήδη ανατεθεί σε εισηγητές”, απάντησε και συνέχισε λέγοντας ότι ” Οποιοσδήποτε από τους συνταξιούχους θέλει να πάρει την σύνταξή του μια ώρα αρχύτερα, μπορεί να απευθύνεται στην σελίδα του ΕΦΚΑ να βλέπει ποιοι είναι οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές και ανάλογα με το τι του ταιριάζει μπορεί να απευθύνεται σε κάποιον από αυτούς”.

” Υπάρχει ένα τιμολόγιο που έχει καθοριστεί από τον ΕΦΚΑ για κάθε συγκεκριμένη πράξη που απαιτείται για την έκδοση της σύνταξης και στο τέλος πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ η έκδοση της σύνταξης, όχι από τον ασφαλισμένο “, σημείωσε και τόνισε ότι ” Οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι θα ασχολούνται με το θέμα, θα καταλήγουν, θα υποβάλουν ένα σχέδιο έκδοσης, απόφασης της σύνταξης και αν δεν υπάρχει αντίδραση από τον ΕΦΚΑ μέσα σε έναν μήνα, αμέσως το σχέδιο απόφασης του δικηγόρου ή λογιστή θα θεωρείται επίσημη πράξη της διοίκησης και θα αναρτάται στο gov.gr”, συμπλήρωσε.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.