Quantcast
Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι προβλέπει ο νέος Κανονισμός για εισαγωγή εταιριών και διασπορά - enikonomia.gr
share

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι προβλέπει ο νέος Κανονισμός για εισαγωγή εταιριών και διασπορά

δημοσιεύτηκε:

Τα οφέλη της ένταξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αναπτυγμένες αγορές παρουσίασε χθες ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος επισημαίνοντας ότι ήδη πληρούνται τα κριτήρια των περισσότερων διεθνών οίκων και πιθανολογώντας ότι η πρώτη κίνηση θα γίνει από τον S&Pή τον MSCI.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο νέος Κανονισμός του Χρηματιστηρίου που προβλέπει αυστηροποίηση των κριτηρίων διασποράς.

Ο Κανονισμός θα εφαρμοστεί σε ότι αφορά στα κριτήρια διασποράς από την 1/1//2025 μόνο για τις νέες εισαγωγές και για τις υφιστάμενες εταιρίες από τον Ιούνιο του 2025 ενώ αν μια εταιρία δεν πληροί τα κριτήρια θα έχει προθεσμία να λύσει το ζήτημα έως τον Ιούνιο του 2026.

Αναλυτικότερα οι αλλαγές που ανακοίνωσε χθες ο κ. Κοντόπουλος είναι οι εξής:

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση που πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο μια εταιρεία για να δικαιούται να εισαχθεί με μικρότερο ποσοστό διασποράς από το 25%, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να υπολείπεται του 15%.

Καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας και εισάγεται νέο κριτήριο εισαγωγή η ελάχιστη κεφαλαιοποίηση €40 εκ. Επίσης καταργείται το απαιτούμενο φορολογικό πιστοποιητικό.

Διασπορά

Η διασπορά θα θεωρείται επαρκής όταν:

▪ Είναι τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ.

▪ Είναι τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 200 εκατ. ευρώ

Τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται αν η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στην κατηγορία της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας.Η επαρκής διασπορά θα ελέγχεται 2 φορές το χρόνο (δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο). Σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς θα παρέχεται προθεσμία 6+6 μηνών για αποκατάσταση.

Επιτήρηση

Προστίθεται ως νέο κριτήριο υπαγωγής στην Κατηγορία Επιτήρησης η μη τήρηση επαρκούς διασποράς σε συνεχή βάση από τις εισηγμένες εταιρείες. Περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας εταιρείας στην Κατηγορία Επιτήρησης στα 2 έτη. Στη συνέχεια θα ακολουθεί αναστολή διαπραγμάτευσης

Αναστολή διαπραγμάτευσης

Περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας μετοχής σε καθεστώς αναστολής σε ένα έτος.

Η αναστολή επέρχεται όταν οι μετοχές παραμένουν στην Κατηγορία Επιτήρησης για μεγαλύτερη από 2 έτη

όταν η διασπορά μιας μετοχής παραμείνει μικρότερη 10% μετά την παρέλευση των προθεσμιών που θέτει ο Κανονισμός (6+6 μήνες) για την αποκατάσταση της διασποράς της.

όταν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί σε ερώτημα του Χρηματιστηρίου εντός της ορισθείσας προθεσμίας ή όταν το Χρηματιστήριο κρίνει ότι η σχετική απάντηση δεν είναι πλήρης, επαρκής ή τεκμηριωμένη.

Διαγραφή από το ΧΑ

Δυνατότητα διαγραφής μετά το πέρας των 6 μηνών σε Αναστολή, εν αντιθέσει με τους 18 μήνες που προβλέπει ο υφιστάμενος Κανονισμός. Επίσης δίνεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας των 6 μηνών για ένα ακόμα εξάμηνο, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.