Quantcast
«Χρυσό» το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για τους καταναλωτές: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασιλόπιτα, αρνί και κατσίκι - enikonomia.gr
share

«Χρυσό» το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για τους καταναλωτές: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε βασιλόπιτα, αρνί και κατσίκι

δημοσιεύτηκε:

“Χρυσό” είναι φέτος το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι για τους καταναλωτές, καθώς η τιμή της βασιλόπιτας έχει πάρει την ανιούσα, αλλά “τσιμπημένη” είναι και η τιμή στο κατσικάκι. Όπως μεταδίδει το MEGA, το κόστος του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού θα είναι αυξημένο κατά περίπου 12%.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως  μέσα σε 3  ημέρες, οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι  αυξήθηκαν κατά 1 ευρώ. Έτσι, για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων οι καταναλωτές το αγόρασαν 14,80 ευρώ, ενώ την Πρωτοχρονιά θα κοστίσει 15,80 ευρώ το κιλό.

Bασιλόπιτα: Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή της

Πονοκέφαλο για τους οικοδεσπότες αποτελεί και το κόστος της παραδοσιακής βασιλόπιτας, καθώς φέτος η τιμή της παραμένει στα ύψη. Σύμφωνα με το MEGA, η βασιλόπιτα κέικ πωλείται στους φούρνους από 13 μέχρι 15 ευρώ το κιλό, στα ζαχαροπλαστεία από 13,90 μέχρι 17 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ ξεκινά από 11,71 και ξεπερνά τα 13 ευρώ το κιλό. Η βασιλόπιτα τσουρέκι κοστίζει 10 έως 12 ευρώ στους φούρνους, έως 13,90 ευρώ στα ζαχαροπλαστεία και στο καλάθι των Χριστουγέννων στα σούπερ μάρκετ  η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 7 ευρώ και άνω των 9 ευρώ το κιλό.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η τιμή της βασιλόπιτας έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% μέσα σε 1 χρόνο ( 2022-2023), όπως μεταδίδει το Alpha. Αναλυτικά:

  • Bασιλόπιτα κέικ που σήμερα πωλείται 13,90 ευρώ  το κιλό, πέρυσι κόστιζε 12,10 ευρώ το κιλό και το 2021 ήταν η τιμή του ήταν 11,10 ευρώ. Μέσα σε 2 χρόνια υπήρξε αύξηση πάνω από 25% στην τιμή της
  • Βασιλόπιτα τσουρέκι που φέτος οι καταναλωτές αγοράζουν 12,90 ευρώ, πέρυσι κόστιζε 11 ευρώ και το 2021 η τιμή του ήταν 9,90 ευρώ. Δηλαδή το διάστημα αυτό η τιμή της αυξήθηκε πάνω από 30%.

Σύμφωνα με τον Alpha, οι βασιλόπιτες μέχρι 500 γραμμάρια κοστίζουν από 7 ευρώ μέχρι 13 ευρώ στους καταναλωτές. Η τιμή της διαμορφώνεται ανάλογα από ποιο  ζαχαροπλαστείο θα την αγοράσει ο καταναλωτής.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Το κόστος του πρωτοχρονιάτικου δελίπνου

 Σύμφωνα με το MEGA, το κόστος του πρωτοχρονιάτικου δείπνου για έξι άτομα εκτινάσσεται έτσι στα 165 ευρώ, αν προσθέσει κανείς τις σαλάτες, τα τυριά, τα ποτά και τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα φρούτα για τους καλεσμένους. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, το κόστος ανεβαίνει στα 300 ευρώ, εάν συνυπολογιστεί στο δείπνο της παραμονής και το μεσημεριανό γιορτινό τραπέζι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Τι λένε οι κρεοπώλες 

Για την κατακόρυφη αύξηση που υπάρχει στην ζήτηση του αρνιού μίλησε στο MEGA o ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, Αντώνης  Καραμιχάλης. «Η κίνηση είναι πολύ μεγάλη, ειδικά τις 2 τελευταίες μέρες. Με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε ότι υπάρχει  μεγάλη «κίνηση» στην αγορά του αρνιού. Παρόλο που η τιμή του είναι τσιμπημένη υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο αρνί. Και μετά κατά συνέπεια στο χοιρινό και στα παρασκευάσματα», σημείωσε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει αύξηση στις τιμές και δυστυχώς ο τελευταίος τροχός της αμάξης είναι ο κρεοπώλης και ο καταναλωτής. Όλα ξεκινάνε από τους παραγωγούς. Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει. Δεχθήκαμε μια αύξηση πάνω από 1 ευρώ με 1,50 ευρώ μετά τα Χριστούγεννα. Το ελληνικό αρνί έχει φτάσει στα 15 ευρώ το κιλό. Στις παρασκευές, πχ μπιφτέκι γεμιστό με τυρί κρέμα είναι στα 3 ευρώ το τεμάχιο, είναι τεμαχιακή αύξηση. Έχουμε ρολό χοιρινό. Πάρα πολύ  φέτος έχει κινηθεί το κότσι. Είναι μια  εύκολη και πιο οικονομική λύση το χοιρινό κότσι και εντυπωσιάζει τους καλεσμένους. Πάντως αυτό που είδαμε είναι ότι η κίνηση είναι πάρα πολύ καλή, δεν το περιμέναμε. Μπορώ να πω πως ήταν καλύτερη από πέρυσι. Το θέμα είναι μετά τι θα γίνει», είπε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.