Quantcast
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Νέες πληροφορίες για την πληρωμή τους - enikonomia.gr
share

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Νέες πληροφορίες για την πληρωμή τους

δημοσιεύτηκε:

Nέες πληροφορίες για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2024. Μάλιστα στις  25 Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το  ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) .Την ίδια ημέρα θα πληρωθούν και οι συντάξεις ΕΦΚΑ σε όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016)  αλλά  θα δοθούν και επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

Ενώ στις 26 Ιανουαρίου 2024 προβλέπεται να καταβληθούν οι συντάξεις από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, το Δημόσιο, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το ΕΤΑΤ ,το ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, τη  ΔΕΗ ,τον ΟΤΕ, το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ.  Αλλά την ίδια ημέρα εκτιμάται πως θα  καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος. Και στις  31 Ιανουαρίου 2024 θα πληρώσει ο ΟΠΕΚΑ τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Ποια είναι η σημαντική αλλαγή

Δεν  θα εφαρμοστεί στις συντάξεις Φεβρουαρίου  το πέναλτι του 30% για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους . Αυτό θα γίνει επειδή θα τεθεί σε εφαρμογή ο μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους ο οποίος θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους ενώ για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα είναι ίσο με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Οι συνταξιούχοι που έχουν ή θα αναλάβουν και θα δηλώσουν εργασία από την 1η Ιανουαρίου 2024, αντί μείωσης 30% στη σύνταξη, θα καταβάλλουν εισφορά 10% από τον μισθό τους, αν εργάζονται ως μισθωτοί, ενώ αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δίνουν τις εισφορές με προσαύξηση 40% για κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) ή 50% αν έχουν μόνο κύρια ασφάλιση.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.