Quantcast
Δεκαπενταύγουστος: Χτυπούν «κόκκινο» οι προκρατήσεις - Δείτε ποιοι προορισμοί είναι στην κορυφή - enikonomia.gr
share

Δεκαπενταύγουστος: Χτυπούν «κόκκινο» οι προκρατήσεις – Δείτε ποιοι προορισμοί είναι στην κορυφή

δημοσιεύτηκε:

Το φετινό καλοκαίρι, οι προ-κρατήσεις για αυτοτελή κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με κόστος διανυκτέρευσης έως 100 ευρώ σε οδικούς προορισμούς έχουν «χτυπήσει» κόκκινο τους καλοκαιρινούς μήνες, σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Όπως και το καλοκαίρι του 2020-2021-2022, αναμέναμε να γνωρίσουν εκ νέου άνθηση τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, τόσο λόγω του κόστους μετακίνησης που πλέον δεν είναι αμελητέο, αλλά και λόγω του covid-19 που έχει αρχίσει να εμφανίζεται και πάλι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο enikonomia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, τα πρώτα αισιόδοξα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, δημοφιλείς και μη προορισμοί στην ηπειρωτική Ελλάδα κατέγραψαν υψηλή κινητικότητα. Το κόστος μετακίνησης και ιδιαίτερα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ακόμη και μετά τη σχετική μείωση των τιμών, πλέον δεν είναι αμελητέο. Φαίνεται ότι πολλοί συμπολίτες μας προτιμούν κυρίως προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων. Οι τελευταίες αυξήσεις στα καύσιμα, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για την επιλογή του προορισμού των εκδρομέων για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Οι τιμές καταγράφονται «τσουχτερές» σε πολλούς προορισμούς, αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε πλέον μια ανάσα από τη περίοδο της υψηλότερης ζήτησης της καλοκαιρινής σεζόν. Ήδη από τις αρχές του Μάϊου, είχαμε αναφέρει ότι για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών καταγράφονταν προ-κρατήσεις της τάξεως του 97%-100% για ακίνητα με ζητούμενο κόστος μίσθωσης έως 100 ευρώ/διανυκτέρευση. Πλέον, καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα και λιγοστές οικονομικές επιλογές.

«Πρωταγωνιστεί» η Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος κερδίζει τις «εντυπώσεις» και το φετινό καλοκαίρι. Τόσο λόγω της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης από την πρωτεύουσα και το καλό οδικό δίκτυο, αλλά, και λόγω της φυσικής ομορφιάς και της ποικιλομορφίας με την διακατέχει. Συγκεκριμένα, στο Ν. Ηλείας με τις χρυσαφένιες παραλίες, η δυναμική αυτοτελών κατοικιών εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 502 ακίνητα. Οι προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 98% στην πλατφόρμα Airbnb, με τη διαθεσιμότητα να επικεντρώνεται σε μόλις 8ακίνητα σε απόσταση έως 5-8 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα ξεκινά από 588€ για 5 διανυκτερεύσεις.

Η «άγρια» φύση στη Μάνη τόσο στη Λακωνική όσο και τη Μεσσηνιακή, αποτελεί διαχρονικό οδικό προορισμό τόσο για εγχώριους όσο και για αλλοδαπούς ταξιδιώτες. Η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο Δήμο Δυτικής Μάνης, αριθμεί 739 ακίνητα, με τις προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 92% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή παρέα ή/και οικογένεια στη περιοχή Στούπα αγγίζει τα 1.075 ευρώ  για 5 διανυκτερεύσεις.. Επιπλέον, στο Δήμο Τριφυλίας, η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 277 ακίνητα, με τις προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 93% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή παρέα ή/και οικογένεια στη περιοχή Γαργαλιάνοι αγγίζει τα 885 ευρώ για 5 διανυκτερεύσεις.

Παράλληλα, στο Δήμο Μεσσήνης, η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 320 ακίνητα, με τις προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 95% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για τετραμελή παρέα ή/και οικογένεια στη περιοχή Άγιος Ανδρέας αγγίζει τα 635 ευρώ  για 5 διανυκτερεύσεις. Στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 515 ακίνητα, με τις προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου να αγγίζουν το 96% στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας κατάλληλη για εξαμελή παρέα ή/και οικογένεια στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου αγγίζει τα 1.716€ για 5 διανυκτερεύσεις. Το κόστος μίσθωσης, αφορά κατοικία 3υπνοδωματίων με 3μπάνια.

 

Στο Ασήνι του Δήμου Πύλου Νέστορος της Μεσσηνίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 2 Υ/Δ κυμαίνεται στα 1.120€ για 5 διανυκτερεύσεις. Η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αριθμεί 725 ακίνητα στο Δήμο. Οι προ-κρατήσεις για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου αγγίζουν το 88% στην πλατφόρμα Airbnb. Ο Δήμος Καλαμάτας στο «προσκήνιο» τόσο των τριημέρων όσο και των καλοκαιρινών διακοπών. Το καλό οδικό δίκτυο και η πληθώρα επιλογών σε παραλίες, έχουν αναδείξει τα τελευταία 3-4 χρόνια τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε «must» προορισμό. Η Καλαμάτα, διαθέτει 928 (839 πέρυσι) ακίνητα σύμφωνα με την AirDNA σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τις προ-κρατήσεις να αγγίζουν το 97% τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στην πλατφόρμα Airbnb. Το κόστος διαμονής για 5 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται στα 1.007€.

Το Ναύπλιο, αποτελεί προορισμό για όλα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του χρόνου.Οι προ-κρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb αγγίζουν το 97% με μόλις 10 διαθέσιμα προς
μίσθωση ακίνητα για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 793€. Η δυναμική στο κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη Ναύπακτο αριθμεί τα 337 ακίνητα.

Στη Μονεμβάσια, καταγράφεται μηδενική διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση για το πενθήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Μονεμβάσια διαθέτει σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 353 αυτοτελής κατοικίες. Η «ξεχασμένη» τουριστικά Αχαΐα, με 943 (πλην των Καλαβρύτων) εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Αχαΐα προσπαθεί να ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της χώρα μας μέσω των παραθαλάσσιων περιοχών της Αιγιαλίτιδας ζώνης όπως το Δερβένι, το Λόγγο, τα Αραχωβίτικα, τα Σελιανίτικα καθώς και οι παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπως τη παραλία Γιανισκάρη και τη Καλόγρια, κερδίζουν τη προτίμηση των τουριστών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών τη φετινή σεζόν. Οι προ-κρατήσεις στην πλατφόρμα Airbnb αγγίζουν το 73% και το κόστος μίσθωσης κατοικίας για 5 διανυκτερεύσεις ξεκινά από 470€. «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» είναι το σλόγκαν που ακούμε πολλά χρόνια τώρα. Τα ποσοστά προ-κρατήσεων αγγίζουν 97% για το πενθήμερο 11/8-16/8. Στη Χαλκιδική 5.246 (5.513 πέρυσι) αυτοτελείς κατοικίες είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες
βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης ξεκινάει από 589€ για 5 διανυκτερεύσεις σε κατοικία κατάλληλη για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.