Quantcast
Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων - enikonomia.gr
share

Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

δημοσιεύτηκε:

Μειώνονται  τα  επιτοκια  στις καταθέσεις και αυξάνονται  στις χορηγήσεις σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.Οπως προκύτει από τα στοιχεία του Οκτωβρίου ,το περιθώριο επιτοκίου, μετά από την παροδική πτώση του Σεπτεμβρίου, επέστρεψε σε ανοδική τροχιά και αυξήθηκε κατά 24 μονάδες βάσης έναντι του Σεπτεμβρίου και διαμορφώθηκε στις 4,13 εκατοστιαίες μονάδες.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε πτώση κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,23%. Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 0,26% και 0,25% αντίστοιχα, ενώ το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος μειώθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,94%.

Αυξάνονται τα επιτόκια δανείων

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,36%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μέσου επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων για ποσά μεγαλύτερα του 1 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,48%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι ένα έτος αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,22%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,58%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 8,25%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος, για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,01%, για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,30% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 51 μονάδες βάσης στο 5,63%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,98%.

Για τα υφιστάμενα δάνεια, πτώση παρουσίασαν τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων και των δανείων.Το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,83 εκατοστιαίες μονάδες. Στις καταθέσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,45%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,28%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.