Quantcast
Δικαστική απόφαση «βόμβα» για συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση - enikonomia.gr
share

Δικαστική απόφαση «βόμβα» για συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση

δημοσιεύτηκε:

Δικαστική απόφαση -βόμβα για συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση. Η απόφαση αυτή  σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος ανατρέπει την παράλληλη ασφάλιση, καθώς επιτρέπει στους ασφαλισμένους που για το ίδιο επάγγελμα ή ιδιότητα έχουν δύο Ταμεία να παίρνουν και ξεχωριστές συντάξεις χωρίς να οδηγούνται σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση και από τα δύο Ταμεία.

Η απόφαση  έρχεται από το 15ο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (με αριθμό 6359/2023) και για πρώτη φορά μετά το νόμο Κατρούγκαλου αναγνωρίζεται αυτοτελές δικαίωμα σύνταξης σε ασφαλισμένους που είχαν δύο Ταμεία πριν από το 2016.

Η απόφαση δικαιώνει καθηγητή Πανεπιστημίου του οποίου ο ΕΦΚΑ απέρριψε την αίτηση για σύνταξη από το Ταμείο του (ΤΣΜΕΔΕ) με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και από το Δημόσιο διακόπτοντας την ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, κάτι το οποίο ο ασφαλισμένος δεν είχε πρόθεση να πράξει συνεχίζοντας να απασχολείται ως καθηγητής Πανεπιστημίου, παρότι στερείτο το δικαίωμα σύνταξης από το ΤΣΜΕΔΕ.

Ο ασφαλισμένος προσέφυγε στο δικαστήριο και πέτυχε την έκδοση απόφασης -σε πρώτο βαθμό- που τον δικαιώνει, καθώς το δικαστήριο για πρώτη φορά αναγνωρίζει αυτοτελές δικαίωμα στη σύνταξη από παράλληλη ασφάλιση και υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να του καταβάλει αναδρομικές συντάξεις από το 2018, που είχε υποβάλει αίτημα στο ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς να απαιτείται η ταυτόχρονη παραίτησή του από το Δημόσιο!

Η απόφαση, αν και πρωτόδικη, θα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα, διότι εκδόθηκε από δικαστήριο με τριμελή σύνθεση, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που κέρδισε την υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο πανεπιστημιακός θα πρέπει να πάρει αναδρομικά από το 2017 έως και το 2023 τα ποσά εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης που δικαιούται από το ΤΣΜΕΔΕ και να συνεχίσει από τούδε και στο εξής να λαμβάνει τη σύνταξή του υπαγόμενος όμως στις διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων στο Δημόσιο.

Με βάση τις διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων, για το διάστημα που δικαιούται τη σύνταξη του ΤΣΜΕΔΕ (2017-2023) και συνέχισε να απασχολείται ως καθηγητής Πανεπιστημίου, θα έχει αναδρομικές μειώσεις στο ποσό της σύνταξης, ενώ με το νέο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα έχει ολόκληρη τη σύνταξη και κράτηση 10% στις αποδοχές που παίρνει ως καθηγητής Πανεπιστημίου.

Η απόφαση θεωρείται από έγκριτους νομικούς απόφαση-σταθμός, γιατί ακυρώνει ως «ψευδοερμηνευτικές», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τις εγκυκλίους του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2026) για την εφαρμογή των διατάξεων της παράλληλης ασφάλισης. Με τις εγκυκλίους αυτές οι παράλληλα ασφαλισμένοι που είχαν δύο επαγγέλματα με την ίδια ιδιότητα (εν προκειμένω, ασφάλιση ΤΣΜΕΔΕ ως μηχανικός και καθηγητής στο Τμήμα Υπολογιστικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πάτρας) θα έπρεπε υποχρεωτικά να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και στα δύο Ταμεία, (ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο) και δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν ξεχωριστή σύνταξη πρώτα από το ένα Ταμείο και αργότερα από το άλλο εφόσον συνέχιζαν να απασχολούνται.

Στην πράξη με τις εγκυκλίους του νόμου 4387/2016, απαγορεύθηκε σε χιλιάδες ασφαλισμένους που δραστηριοποιούνταν σε δύο επαγγέλματα (π.χ. μηχανικοί, ή γιατροί ή και ελεύθεροι επαγγελματίες) να πάρουν τη σύνταξη που δικαιούνταν από το ένα Ταμείο, υπό τον όρο ότι θα έπρεπε να βγουν υποχρεωτικά στη σύνταξη και από το άλλο Ταμείο!
Το δικαστήριο ήρθε και ανέτρεψε αυτή την προϋπόθεση λέγοντας στο σκεπτικό του ότι, από το γράμμα του νόμου 4387, δεν προκύπτει η υποχρεωτική συνταξιοδότηση και ότι κάτι τέτοιο «νομοθετήθηκε» με ψευδοερμηνευτικές εγκυκλίους.

Η απόφαση δικαιώνει αυτόματα άλλους 11 καθηγητές Πανεπιστημίου οι οποίοι ζήτησαν να πάρουν τη σύνταξη από τον ΕΦΚΑ για το ένα Ταμείο που ήταν ασφαλισμένοι συνεχίζοντας στο Δημόσιο, αλλά η αίτησή τους είχε απορριφθεί. Τώρα όμως θα πρέπει να τους καταβληθούν όλες οι συντάξεις που τους οφείλονται και ταυτόχρονα διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν την απασχόλησή τους στο Δημόσιο και, όταν αποφασίσουν να πάρουν δεύτερη σύνταξη, να επιλέξουν το συμφερότερο ποσό.

Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ: «Άμεσα η εφαρμογή της απόφασης»

Η απόφαση δικαιώνει τους καθηγητές Πανεπιστημίου με παράλληλη ασφάλιση σε Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ από τους οποίους ο ΕΦΚΑ ζητούσε να παραιτηθούν από το Δημόσιο για να πάρουν τη σύνταξή τους από το ΤΣΜΕΔΕ, δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που χειρίστηκε την υπόθεση και προσθέτει: «Κατόπιν της κρίσης που διέλαβε το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, η αρμόδια διεύθυνση του κλάδου σύνταξης του τ. ΤΣΜΕΔΕ του e-ΕΦΚΑ πρέπει να προβεί στην απονομή σύνταξης στην εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων, τους οποίους έχει θέσει σε καθεστώς ομηρίας από το έτος 2016 έως και σήμερα, με συνέπεια να μην μπορούν να απολαύσουν τα κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.