Quantcast
Δήλωση βόμβα της Λαγκάρντ για τις τιμές στα τρόφιμα- Τι είπε για πληθωρισμό και Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Δήλωση βόμβα της Λαγκάρντ για τις τιμές στα τρόφιμα- Τι είπε για πληθωρισμό και Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα του πληθωρισμού μίλησε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην εφημερίδα “Καθημερινή”. «Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα το επιτύχουμε το 2025», σημείωσε η κ.Λαγκάρντ. Επίσης η κ. Λαγκάρντ είπε ότι δεν ανησυχεί για τις πολιτικές επιπτώσεις των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες έχουν επικριθεί από ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ανησυχούν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα πνίξουν την ανάπτυξη. «Θα ήθελα να πω ότι η αποστολή μας είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και αυτός  είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο  μπορούμε να συμβάλλουμε στην  κοινωνική ειρήνη και στην κοινωνία και ειδικότερα  στα πιο ευάλωτα μέλη της» τόνισε.

« Όταν μετρούμε τον πληθωρισμό, δίνουμε προσοχή στη συνολική του εικόνα, σε αυτά  δηλαδή που βιώνουν οι συμπατριώτες στην Ευρώπη .Πόσο περισσότερο πρέπει να πληρώσουν για να βάλουν βενζίνη, φαγητό στο τραπέζι τους, να αγοράσουν ρούχα, να αποκτήσουν στέγη και όλα τα άλλα. Προσπαθούμε όμως να κατανοήσουμε και τι βρίσκεται πίσω από  τις πιο μεταβλητές συνιστώσες .Μια από αυτές τις συνιστώσες είναι τα τρόφιμα. Θα είναι οι τιμές τους υψηλότερες στο μέλλον; Αυτό είναι πιθανό εάν εξετάσουμε για παράδειγμα την επίδραση  της κλιματικής αλλαγής. Ξηρασίες, πλημμύρες, υψηλότερες  θερμοκρασίες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχουν πιθανότατα αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων»  σημείωσε μεταξύ άλλων.

Για τους βασικούς δείκτες απόδοσης της Ελλάδας

Επίσης μίλησε και για τους βασικούς  δείκτες απόδοσης της Ελλάδας που αφορούν την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάστασή της. «Όταν εξετάζω τους βασικούς δείκτες  με τους οποίους αξιολογείται η οικονομική και η χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας βλέπω βελτίωση σε  ολόκληρο το φάσμα: στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, στη δημοσιονομική κατάσταση και στον λόγο του δημοσίου χρέους  προς το ΑΕΠ. Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που ήταν στη λίστα. Όχι όλες φυσικά. Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν » είπε. «Καταλαβαίνω ότι  έχουν προγραμματιστεί και άλλες μεταρρυθμίσεις, αλλά  συνολικά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της Ελλάδας είναι εντυπωσιακά», κατέληξε η Λαγκάρντ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.