share

Δημόσιο: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου  στις 10 π.μ θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στα μέτρα αυτά αναμένεται να συμπεριληφθεί και το “πάγωμα” των προσλήψεων στους δημόσιους φορείς που που δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τους προδιαγεγραμμένους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδείξει τη σημασία της εξοικονόμησης σε όλον τον δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει τους φορείς να ενταχθούν στη σχετική πλατφόρμα ώστε ενεργειακά υπεύθυνος κάθε κτιρίου να προσκομίζει τα στοιχεία που αφορούν την ενεργειακή κατανάλωση. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για να περάσει άμεσα στο επόμενο βήμα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% το 2022 σε σχέση με το 2019.

Σημειώνεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών έχουν ζητήσει από τους δήμους περισσότερο από 10% εξοικονόμηση ενέργειας και συστήνουν στους ΟΤΑ να περιορίσουν τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό και τον δημόσιο φωτισμό εκεί όπου δεν χρειάζεται. Επίσης, η σύσταση αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας από γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κτιριακές υποδομές.

Τα αντικίνητρα 

Όσον αφορά στο αν θα εφαρμοστούν τα αντικίνητρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την εξοικονόμηση στο Δημόσιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες  «Είναι γεγονός ότι η άσκηση (για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της. Θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν στο δημόσιο, για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις. Αν από κάποιο στάδιο (και μετά) δεν υπάρχουν συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης στο Δημόσιο, τότε υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, που ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης) έχει μοιραστεί μαζί σας. Στα επόμενα στάδια θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε αυτά (τα αντικίνητρα)» .

Πρόσθεσε πως «κλείνει η άσκηση για το πόσο δημοσιονομικό χώρο έχουμε», εν αναμονή και των αυριανών ανακοινώσεων για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου του έτους. «Στη συνέχεια θα κάνουμε εκτιμήσεις, έχουμε ήδη κάνει προφανώς, για το πώς θα εξελιχθεί το κόστος του ρεύματος στο επόμενο χρονικό διάστημα, και ακολούθως, με προτεραιότητα το ρεύμα, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, προσπαθούμε να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να τα ενισχύσουμε» είπε.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ

Μπροστά τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα τόσο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ιταλία παραδείγματος χάριν ένα από τα μέτρα αφορά στη ρύθμιση των θερμοστατών στα δημόσια κτίρια στους 19 ° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν. Στην Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα. Στην Αυστρία από την άλλη ανακοινώθηκε από τώρα ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.