Quantcast
Ενεργειακή κρίση: Κίνητρα για... στροφή προς το πετρέλαιο θέρμανσης - Τι θα γίνει με τους δημόσιους φορείς που δεν... εξοικονομούν - enikonomia.gr
share

Ενεργειακή κρίση: Κίνητρα για… στροφή προς το πετρέλαιο θέρμανσης – Τι θα γίνει με τους δημόσιους φορείς που δεν… εξοικονομούν

δημοσιεύτηκε:

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο για κίνητρα «στροφής» προς το πετρέλαιο θέρμανσης στα σπίτια και τις πολυκατοικίες αλλά και επιδοτήσεις για τα πιο αδύναμα νοικοκυριά στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως είπε εάν μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και περιοριστούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου σε  250 ευρώ  έως 300 ευρώ τότε οι  τιμές για τους καταναλωτές θα είναι λογικές. Με αυτά τα δεδομένα, το κυβερνητικό επιτελείο μελετά  κίνητρα για να πιεσθούν οι πολίτες να βάλουν τους καυστήρες πετρελαίου.

Ωστόσο η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα παραπάνω, μετά τα μέτρα που θα ληφθούν στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ  που θα γίνει την Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2022  αλλά και μετά τις ανακοινώσεις των παρόχων ενέργειας που θα γίνουν εντός του μήνα  για τις τιμές που θα διαμορφωθούν τον Οκτώβριο.

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Αυξημένο κατά περίπου 20% αναμένεται να είναι φέτος το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι, αλλά και  διευρυμένος προβλέπεται να είναι ο αριθμός των  δικαιούχων με εισοδηματικά κριτήρια μέχρι 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο 

Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει όριο στην κατανάλωση ρεύματος όσον αφορά στη θέρμανση με κλιματιστικά και άλλες συσκευές. Επίσης επισημαίνεται πως τα ποσά των επιδοτήσεων για τα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα  με τους προηγούμενους μήνες. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να δώσει και επιδοτήσεις για το φυσικό αέριο.

Εξοικονόμηση Ενέργειας: Πάγωμα προσλήψεων στους δημόσιους φορείς που δεν συμμορφώνονται

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, έχει αποφασιστεί πάγωμα των προσλήψεων  στους δημόσιους φορείς που δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τους προδιαγεγραμμένους στόχους  μείωσης της κατανάλωσης  ενέργειας. Στόχος της κυβέρνησης  είναι να αναδείξει τη σημασία  της εξοικονόμησης σε όλον τον δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει τους φορείς να ενταχθούν  στη σχετική πλατφόρμα  ώστε ενεργειακά υπεύθυνος  κάθε  κτιρίου να  προσκομίζει  τα στοιχεία  που αφορούν  την ενεργειακή κατανάλωση .

Η κατανάλωση ενέργειας και οι ανακοινώσεις 

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για να περάσει άμεσα στο επόμενο βήμα για την επίτευξη του στόχου της μείωσης  κατανάλωσης ενέργειας  κατά 10%  το 2022  σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, δρομολογούνται  ανακοινώσεις από  τους υπουργούς  Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη  εκτός απροόπτου αύριο για τις κυρώσεις  που απειλούν τους σπάταλους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.