Quantcast
Δημοτικά τέλη: Ποιοι δήμοι ανακοίνωσαν μειώσεις για το 2023 - enikonomia.gr
share

Δημοτικά τέλη: Ποιοι δήμοι ανακοίνωσαν μειώσεις για το 2023

δημοσιεύτηκε:

Μειωμένα δημοτικά τέλη θα πληρώσουν το 2023 αρκετοί πολίτες, καθώς ορισμένοι δήμοι ανακοίνωσαν “ψαλίδι”.

Αναλυτικά:

Δήμος Πειραιάς 

Ο Δήμος Πειραιά θα προχωρήσει σε νέα μείωση 2% σε όλες τις κατηγορίες των ανταποδοτικών τελών για το 2023, όπως και σε σημαντικές οικονομικές ελαφρύνσεις για τη στήριξη δημοτών, επιχειρήσεων και ευπαθών ομάδων της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό πως η συνολική μείωση ανέρχεται στο 25% σε όλες τις κατηγορίες των ανταποδοτικών τελών τα τελευταία 8 χρόνια.

Στο ίδιο πλαίσιο, διατηρούνται οι μειώσεις και οι απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου Πειραιά για την πρώτη κατοικία ως εξής:

  • πλήρης απαλλαγή για τους άπορους κατοίκους.
  • πλήρης απαλλαγή σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω με ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000€ χωρίς περιορισμό στα τ.μ. της οικίας.
  • μείωση 50% για πολύτεκνους, τρίτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000€.

Επιπλέον, διατηρείται η μείωση κατά 70% στα ανταποδοτικά τέλη για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται από σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πολιτιστικά, αθλητικά κ.λ.π.)

Δήμος Αθηναίων 

Κατά 5% θα μειωθούν οριζοντίως τα δημοτικά τέλη και του δήμου Αθηνών. Όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κώστας Μπακογιάννης, θα εισηγηθεί τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022  στο δημοτικό συμβούλιο να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών κατά 5% . Η μείωση θα είναι οριζόντια για όλους τους Αθηναίους είπε και διευκρίνισε  πως θα υπάρξουν και δόσεις.

Δήμος Δέλτα

Και ο δήμος Δέλτα προανήγγειλε ότι θα  υπάρξουν χαμηλές χρεώσεις στα δημοτικά τέλη το 2023 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις . Παράλληλα προτάθηκε  στην πρόσφατη  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Δέλτα και εγκρίθηκε ομόφωνα η ακόμη μεγαλύτερη μείωση τελών στα μη στεγασμένα γεωργοκτηνοτροφικά οικήματα ( από 0,40/τμ σε 0,20/τμ).

Δήμο Καλλιθέας: Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη το 2023

Δεν θα γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη του δήμου Καλλιθέας το 2023 και θα παραμείνουν σταθερά.

Τα δημοτικά τέλη στην Καλλιθέα ανέρχονται:

  • σε 1,14 ευρώ/τ.μ. για τα νοικοκυριά
  • και σε 4,15 ευρώ/τ.μ. για τις επιχειρήσεις.

Τα ποσά αυτά διαμορφώθηκαν σε αυτό το ύψος το 2019, δηλαδή πριν την κρίση της πανδημίας και παρέμειναν αμετάβλητα τις χρονιές που υπήρχε καραντίνα.

Ακόμη, εγκρίθηκε πρόσφατα  ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, να παραμένει η μείωση κατά 75% στα δημοτικά τέλη για τις ευάλωτες ομάδες. Η μείωση αφορά πολύτεκνους και τρίτεκνους, απόρους, οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ και δικαιούχους κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.