Quantcast
Δυνατή εκκίνηση από την Ελλάδα, ρότα για «πρόγραμμα γέφυρα» - enikonomia.gr
share

Δυνατή εκκίνηση από την Ελλάδα, ρότα για «πρόγραμμα γέφυρα»

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Η θετική εξέλιξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν χθες από τις Βρυξέλλες άλλαξε σε λίγες ώρες το κλίμα αφού φάνηκε στον ορίζοντα η ελπίδα για εξεύρεσης λύσης στο «ελληνικό πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης μαζί με τους ειδικούς της Lazard θα πρέπει να περιγράψει με ακρίβεια στους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Κοχιάλ (ΔΝΤ) τι ακριβώς εννοεί με τον όρο «πρόγραμμα γέφυρα».

Μάλιστα θα έχει καιρό τέσσερεις μέρες μέχρι και την Δευτέρα για να τους πείσει για το ότι υιοθετεί το 70% του μνημονίου ενώ το 30% που θα αφαιρεθεί θα αντικατασταθεί με μέτρα που είναι βιώσιμα και θα μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Στο μεταξύ η Αθήνας θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της να παρουσιάσει μια πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει και μια κοστολόγηση του συνολικού προγράμματος ξεκινώντας από την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τελειώνοντας στα μέτρα που θέλει να εντάξει και να απορρίψει στο πλαίσιο του προγράμματος.

Οι κινήσεις στο παρασκήνιο ώστε να ξεκινήσουν έστω και οι τεχνικές συναντήσεις έγιναν από το πρόεδρο του Γκερούντ Νταϊσελμπολούμ και τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ αμέσως μετά το «ναυάγιο» της Τετάρτης.

Σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος ώστε η Ελλάδα να επανέλθει στο διάλογο ώστε να μην υπάρξει νέο πιο ηχηρό ναυάγιο την Δευτέρα.

Η προσπάθεια κατέληξε σε ένα κείμενο οκτώ σελίδων που περιλαμβάνει τα βήματα μέχρι και την Δευτέρα.

Στόχος των τεχνικών συζητήσεων πρέπει δηλαδή να περιγράφονται οι αλλαγές το χρονοδιάγραμμα η χρηματοδότηση και κυρίως οι δεσμεύσεις τις οποίες θα αναλάβει η χώρα μας ώστε να γίνει αποδεκτό αυτό το ενδιάμεσο σχέδιο.

Κλειδί για την αποδοχή του ως βάση διαλόγου με τους δανειστές την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι η ομοιότητα που θα έχει με το μνημόνιο που αφήνει πίσω της η Ελλάδα μετά την 28η Φεβρουαρίου.

Στο επεισοδιακό Eurorgroup της Τετάρτης η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών του Ευρώ διαμήνυσε ότι βάση της οποιαδήποτε αλλαγής θα είναι το υπάρχον μνημόνιο.

Όλοι τους με την πρώτη την Γερμανία πίεσαν ώστε η Ελλάδα να πάρει παράταση στο τρέχον μνημόνιο δίνοντας στην συνέχεια περιθώρια διαλόγου για το τι μέτρα θα περιλαμβάνει.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε χθες το στίγμα «Ακούσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει μέτρα επειδή είναι αντικοινωνκά. Πράγματι, μπορεί να είναι αντικοινωνικά. Αλλά από την πλευρά των εσόδων, θα πρέπει να αντικαθίστανται από άλλα μέτρα ισόποσης αξίας.».

Τα επόμενα βήματα

Στο Eurorgroup της Δευτέρας αν υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να οριστεί και ένα οδικός χάρτης για την μετάβαση στο αμιγώς ελληνικό πρόγραμμα.

Βασικό θέμα θα είναι η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Ειδικότερα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πως θα αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ ώστε να χρηματοδοτηθεί η ενδιάμεση περίοδος.

Αν και οι δύο πλευρές επιμείνουν στις θέσεις του (η Ελλάδα για οριστική του μνημονίου και η Γερμανία για την συνέχιση του) θα πρέπει να μιλούμε για πολλοστή φορά για ένα τελευταίο δραματικό Eurogroup πριν το τέλος του μήνα όπου θα γίνουν και οι κατάλληλες αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Στην συνέχεια τα βήματα που θα ακολουθηθούν θα είναι τα εξής:

Θα πρέπει αφού καθοριστεί το πλαίσιο να τεθούν προαπαιτούμενα στην Ελλάδα για τα επόμενα βήματα αφού βέβαια της εξασφαλιστεί η κατάλληλη χρηματοδότηση.

Θα πρέπει επίσης να δοθεί ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει το σύνολο των αλλαγών που θα θελήσει να κάνει στο μνημόνιο.

Θα πρέπει επίσης να οριστεί ένα πλαίσιο εποπτείας το οποίο θα υπόκειται το ελληνικό πρόγραμμα.

‘Οπως φαίνεται οι αξιολογήσεις μπορεί να γίνουν εκτός Ελλάδας, μάλλον στις Βρυξέλλες που θεωρείται ένα καλό μέρος διαπραγματεύσεων και από τις δύο πλευρές.

Ανάλογα με το χρόνο που θα διαρκέσει η προετοιμασία της Ελλάδα θα πρέπει να οριστούν μια ή και δύο αξιολογήσεις του προγράμματος οι οποίες θα πρέπει να είναι θετικές για να προχωρήσει η συζήτηση για το νέο ελληνικό πρόγραμμα το οποίο θα έχει ορίζοντα τετραετίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.